Koupání ve volné přírodě, celodenní pobyt u bazénu v jedněch plavkách, ale i nárazová změna stravy s přemírou cukru a alkoholu. S gynekologickými potížemi v podobě kvasinkových infekcí nebo zánětů močových cest se v létě na odborníky Nemocnice AGEL Prostějov obracejí hlavně ženy. Někdy je ale třeba léčit celý pár.

Zvýšené množství bakterií ve vodě, a to i v chlorované na koupalištích, vlhké a teplé prostředí ve spodním prádle nebo plavkách či nedostatečná osobní hygiena. Následné potíže v podobě kvasinek a přemnožených plísní, které způsobují nepříjemné svědění, pálení a podráždění se týkají i mužů. Příznaky zdravotních potíží mají stejné. Dobrou zprávou je, že není ihned nutné s těmito choulostivými problémy zamířit do gynekologické ordinace. „Prostředky k ošetření mykóz či infekcí jsou volně prodejné v lékárnách, jde o kapsle, které se zavádějí do pochvy, a masti. Je třeba se ale pečlivě řídit předepsaným užíváním,“ říká Martin Balák (PéVéčko), primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

Vydat se k lékaři je nutné v případě, pokud výtok podezřele zapáchá, medikace nezabírá a potíže neustupují. „Lékaře by v každém případě měla žena navštívit, pokud je těhotná, patří mezi mladistvé nebo ji podobný zánět trápí poprvé,“ dodává primář Balák.

Rady proti nejtypičtějším letním gynekologickým potížím jsou jednoduché. Nezůstávat v mokrých plavkách, omezit nošení příliš těsného prádla i silonových punčoch. Dodržovat pravidelnou hygienu. K rozvoji mykózy pak přispívá také užívání antibiotik, stres a nevhodné jídlo a pití, znamená to vyhnout se nadbytku cukrů ve stravě, které v létě představuje například zmrzlina, alkoholické či slazené nápoje. „Na našem oddělení se snažíme všem pacientkám poskytovat kvalitní péči a informace, které jim pomohou udržovat optimální zdraví během celého roku, nejen při léčbě gynekologických obtíží v letním období,“ uzavírá primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Prostějov, která spadá do konsorcia společnosti Agel.

 

34 graf mykoza