Velký šok a následná vlna solidarity byly první a zcela přirozenou reakcí na útok Ruské federace na Ukrajinu. Jako její projev byly hromadně vyvěšovány vlajky této východoevropské země. Přestože nesmyslná válka nadále trvá, stále v ní umírají lidé a Rusko okupuje podstatnou část sousední země, mnozí z nás si na to vše už zvykli. A tak byste ukrajinskou vlajku na většině veřejných budov hledali marně. Výjimku tvoří prostějovské muzeum, kde ji lze objevit po boku české vlajky. I zde však čelila nájezdům celé řady vandalů, po opakovaném zničení byla opět vyvěšena letos v březnu. A Večerník s odstupem času zajímalo, zda už vandalové dali pokoj.

 

Ukrajinská vlajka na hlavní budově muzea nevisela od konce loňského roku až do března. Důvodem bylo její odstranění a zničení ze strany nepříčetného vandala. Na poškození historické budovy tehdy vznikla škoda zhruba 10 000 korun. V polovině března se díky vysokozdvižné plošině modro-žlutá vlajka dostala na místo, kam nikdo kromě Spidermana už nemá přístup. Vše se neobešlo bez emocí i reakcí nejrůznějšího druhu. „Dokud se bude válčit, nevidím důvod, proč by tam vlajka neměla být,“ opakovaně vysvětlila své konzistentní přesvědčení ředitelka muzea Veronika Hrbáčková s tím, že stejný postoj zaujímají představitelé muzeí po celé zemi včetně Národního muzea v Praze.

V Prostějově aktuálně ukrajinská vlajka visí hned vedle té české. „A bude tomu tak i nadále. Je to symetrické a myslím, že to tak budově naší ‚staré radnice‘ sluší,“ vyjádřila se aktuálně pro Večerník Hrbáčková, které jsme se při této příležitosti zeptali, jaké ona sama na vyvěšení vlajky zaznamenala reakce. „Měla jsem jeden anonymní a poměrně dosti hanlivý telefonát, ale nemá cenu se tím zabývat,“ zareagovala s tím, že další vandalské útoky na ani jednu z obou vlajek už v muzeu nezaznamenali. (mls)