Měkká, lehce opečená houska, křupavý ledový salát, červená šťavnatá rajčátka a uprostřed toho kvalitní kousek hovězího masa. Hamburger milují prostě všichni. Ač se to může zdát zvláštní, nad vznikem této oblíbené pochoutky určené nejen pro obézní návštěvníky fast foodu, ale i milovníky jídla, visí spousta otázek. Kdo jako první umístil plátek masa mezi dva kousky bílého pečiva, není známo. Jisté je, že tento klasický sendvič získal popularitu napříč Spojenými státy a postupně dobyl velkou část světa.

 

Podle Oxfordského slovníku o jídle se poprvé o hamburgeru psalo 5. ledna 1889, v novinách v americkém městě Walla Walla ve státu Washington. Původ slova hamburger lze snadno odvodit od jména německého přístavního města. V průběhu 19. století Hamburk proslul hovězím masem z krav, které místní chovali v okolí města. Hovězí maso bylo většinou umleté, okořeněné a vytvarované do placiček, které se musely co nejrychleji zpracovat, a tak byly opékány a následně prodávány.

Amerika však v průběhu 19. století lákala tisíce imigrantů, mezi nimiž se našly i početné zástupy Němců. A většina z nich si chtěla co nejrychleji začít vydělávat na živobytí, a tak si brzy začali otevírat vlastní restaurace. Netrvalo dlouho a některé z nově otevřených podniků začaly nabízet amerikanizovanou verzi hovězí pochoutky z Hamburku.

Popularitu hamburger jako první nalezl mezi dělníky. Od poloviny devatenáctého století továrny začaly nabírat tisíce imigrantů z Evropy a začaly fungovat i přes noc. Potravinové vozíky s kávou a drobnými pochoutkami tak často parkovaly přímo před továrnou a nabízely pracujícím rychlé občerstvení. Hladoví pracovníci si objednávali jídlo okénkem a rychle ho jedli, aby se hned zase mohli vrátit do práce. Ukázalo se však, že je obtížné jíst maso ve stoje a v rychlosti. Umístění hovězího masa z Hamburku mezi dva krajíce chleba tento problém vyřešilo a sendvič byl na světě. Ať to byl kdokoli, koho napadl takový logický krok, jistojistě to byl geniální tah. Popularita sendviče začala raketově stoupat a na přelomu století 20. století byl hamburger už považován za americkou klasiku.

V roce 1921 otevřeli Billy Ingram a Walter Anderson první fast food hamburger restaurační zařízení. Během války si burgery vojáci brali často s sebou do zámoří. Bratři McDonaldovi si ve 40. letech otevřeli Burger Bar Drive-In v San Bernardinu v Kalifornii. Jejich nápad s okénkem, z něhož obsluha podává hamburgery řidičům a jejich spolujezdcům, získal na oblibě. Na konci 50. let minulého století už měla dvojice na kontě více než 100 milionů prodaných sendvičů. To však není nic v porovnání s dneškem, kdy řetězec prodá 75 hamburgerů každou vteřinu.

Dnes na hamburger narazíte snad v každém koutku světa. Postupem času se koncept široce rozvinul a v dnešní době můžeme najít tisíce variací s nekonečnou řadou kreativity. V některých případech bylo hovězí maso nahrazeno černými fazolemi, krůtím masem nebo třeba masem z lososa. V Japonsku si můžete objednat například rýžový burger a v Indii nabízí burger ze smažených brambor a hrášku s rajčaty, cibulí a pikantním kořením, aby uspokojili chuťové potřeby svých hinduistických strávníků. Během let se hamburgery však zalíbily i gurmánům. Najdete je tak v maličkém, zapadlém „hladovém okně“ a na druhou stranu i v restauraci oceněné Michelinskou hvězdou. Jaké variace ještě člověk vymyslí, je otázkou, avšak jedno je jisté, hamburger si za svoji více než stoletou historii oblíbily miliony lidí na světě.

 

 

 

Speciální přílohu VEČERNÍK V KUCHYNI & BYDLENÍ a ZAHRADA můžete i nadále zakouoit v redakci PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku ve Vrahovické ulici