i toto léto se do olomouckých ulic vrací Street Art Festival. Přehlídka současného pouličního umění, reprezentovaná českými i světovými jmény svého oboru, slaví šestnácté výročí. Téma letošního ročníku Every day chronicles odkazuje na Františka Palackého a jeho dějiny každodennosti. Kreativní a inspirativní murálové malby, workshopy, specifické projekty i doprovodné akce se ve veřejném prostoru objevovaly už v průběhu srpna, festival však vyvrcholí především v září, kdy se otiskne do stěn známých budov, jako je Farmak nebo koleje a další. Za hlavní highligty festivalu označují organizátoři chystanou proměnu basketbalového hřiště na ul. Bieblova nebo murálovou malbu na studentském kampusu Univerzity Palackého.

 

„František Palacký napsal své ženě Terezii během jejich odloučení několik stovek dopisů, jejichž předmětem byly nejčastěji starosti každodenního života, tato jeho stránka není veřejnosti až tak známá, proto jsme se rozhodli akcentovat motiv napříč letošním festivalem. Zejména proto, že Univerzita Palackého letos slaví 450 let od svého založení, vysvětluje ředitelka festivalu, Romana Junkerová.

Do Olomouce přijalo pozvání několik tuzemských i zahraničních osobností murálové tvorby s přesahem od graffiti až po současné umění. Výtvarník Dian ze Slovenska byl v roce 2015 zařazen mezi „Top 10 murals in Brooklyn“. Jeho obrazy vystavovala Praha, New York i Florencie. Aktuálně působí jako umělecký ředitel značky LIFE IS PORNO a olomoucké sociální sítě už obletěla jeho malba umístěná na kotelně v ulici Zelená.

Novou tvář dostanou i koleje J. L. Fischera. Autorem malby bude Zbyněk Linhart, finalista Ceny kritiky za mladou malbu v roce 2008. V posledních třech letech se v jeho tvorbě uplatňuje geometrická stylizace. Barevnost obrazů nespočívá v náhodě, nýbrž je často zasazena do japonského harmonizačního systému. Linhartova tvorba je do značné míry řízena vědeckou disciplínou a pečlivostí.

Budovu Farmaku oživí Emil Kartelovic, umělec, jehož díla hluboce reflektují ztrátu tradic a vybízejí k zapojení do minulosti i současnosti. Inspiruje se historickými předměty denní potřeby, artefakty, suvenýry a zároveň překračuje hranice mezi tradičním řemeslným zpracováním a digitálním designem.

V rámci doprovodného programu se mohou návštěvníci těšit na výstavu Palackého všednosti: kronika městského života, workshopy u kotelen Mošnerova a Čajkovského nebo na hudební vystoupení české raperky Sawsane, výrazného hlasu současného rapu, nebo komentované prohlídky.

A konečně, nový život vdechne starému basketbalovému hřišti na ulici Bieblova umělec Glow z Bulharska. Jeho tvorba je silně zakotvena v městském prostředí a v pozitivní proměně veřejného prostoru. Graffiti tvoří už od roku 2000, kdy se pomalu formoval jeho osobní abstraktní jazyk, stejně jako osobitý styl založený na odvážných kompozicích, živých barvách a geometrickém toku. Svojí tvorbou spojuje komunity, především na veřejných hřištích, a tvoří společný zájem lidí různých sociálních vrstev, věkových skupin, tvarů, velikostí a ras. „Tento sport i povrch, na kterém se hraje, jsou skutečně klíčovou součástí sociální infrastruktury komunit po celém světě. Globálně je mnoho veřejných hřišť, která jsou snadno přístupná pro hráče, avšak často jsou opuštěná, nepřitažlivá a chybí jim inspirace a živost,“ doplňuje Romana Junkerová.

Festival je pro návštěvníky zdarma a veškeré informace naleznou na webu či sociálních sítích festivalu | www.streetartfestival.cz

 

Malby budou probíhat od 10. 9. –23. 9.  na těchto lokacích:

10.–19. 9. | ulice Šmeralova, kolej J. L. Fischera | Zbyněk Linhart

16.–19. 9. | ulice Mošnerova, kotelna | Brus & Soten Graffiti Art

16.–19. 9. | ulice Čajkovského, kotelna | Daor & Dano Graffiti Art

16.–19. 9. | ulice Zikova, kotelna | ZRock & Asten Graffiti Art

17.–24. 9. | ulice Bieblova, u basketbalového hřiště | Glow * high lighty

18.–23. 9. | Na Vlčinci 3, budova Farmaku | Emil Kartelovic

Doprovodný program: 

Výstava: 7.–30. 9. 2023 | Palackého všednosti: kronika městského života

Workshopy: 19. 9. od 14.00 do 18. 00 pod vedením zkušeného lektora – u kotelen Mošnerova a Čajkovského

Hudební vystoupení perly českého rapu – Sawsane | 19. 9., od 20.00 v klubu 15 min. Ve spolupráci s Meet UP.

Procházka Po Street Artu: 8. 9. v rámci Dnů evropského dědictví 

Komentovaná prohlídka městem se zaměření na minulost a současnost olomouckého street artu a graffiti.

Festival vznikl za laskavé podpory Města Olomouce, Univerzity Palackého a Olomouckého kraje, dále i za pomoci soukromých subjektů Mapei, Boels, SPro, Cemix, Farmak.

Kontakt na organizátorku festivalu: Romana Junkerová | 775 737 123