Do Smetanových sadů v Prostějově se vrací cimbálová muzika Šumica, kterou opětovně pozval Okrašlovací spolek města Prostějova a spolek Pomáháme tancem, a to na tuto neěli 24. září. Koncert začne ve 14.00 hodin a bude jako tradičně doplněn ochutnávkou skvělých vín z rodinného vinařství Bukovský z Kobylí.

 

„Veřejný koncert ve Smetanových sadech je malým dárkem obyvatelům města ke končícím letním dnům,“ vysvětlila Večerníku předsedkyně Okrašlovacího spolku Milada Sokolová. Cimbálová muzika Šumica z nedalekého Lutína je v Prostějově známým pojmem, vystupuje zde při nejrůznějších příležitostech už přes deset let. Její vystoupení vždy potěší, lidé si rádi zazpívají známé lidové písničky a když přitom mohou ochutnat skleničku vynikajícího vína, je to dokonalé. Věřím, že i tentokrát si koncert najde své publikum mezi širokou veřejností a těším se setkání,“ usmála se Sokolová.

Samotná Sumica hraje už bezmála 40 let. „Byla založena v roce 1984 pro potřeby hanáckého tanečního souboru v Náměšti na Hané. Když taneční soubor ukončil svoji činnost, začala muzika rozšiřovat svůj repertoár o písně za Valašska, Slovácka, Slovenska i z Čech,“ vysvětlil kapelník cimbálovky Pavel Zlámal s tím, že Šumica hraje doma i v zahraničí. Ale muzikanti jsou trochu smutní. Hanáčtina je prý pomalu, ale jistě na ústupu a obávají se, že hanácké písničky za pár let už nikdo nebude znát. Děti znají hanáčtinu stále méně a méně. Kapela i z toho důvodu natočila CD a vydala zpěvník hanáckých písniček, které se distribuovaly do některých škol k použití v hudební výchově. Přesto u hanácké muziky Šumica zůstává. Jsou to totiž velcí nadšenci a všichni ze souboru svorně říkají, že práce pro takový hudební soubor člověku hodně bere, ale ještě více dává.

Akce se koná od záštitou Zdravého města Prostějova.

 

KDY: NEDĚLE 24. ZÁŘÍ, 14.00 HODIN

KDE: ALTÁNEK VE SMETANOVÝH SADECH, PROSTĚJOV

 

 

38 sumica letak