Na úspěch předchozích dvou ročníků letos třetím ročníkem navazuje Festival současného umění Prostějov. Čtyřdenní akce nabídne během čtyř festivalových dní pestrý průřez tvorbou soudobých českých i zahraničních umělců různých generací.

Letošní Festival současného umění Prostějov se koná od čtvrtka 5. do neděle 8. října. V prostorách Galerie současného umění, Muzea a galerie v Prostějově, prostějovského zámku, kina Metro 70, Střední školy designu a módy nebo i netradičně kláštera Milosrdných bratří či botanické zahrady a dalších místech budou k vidění umělecká díla z oblasti malby, grafiky, fotografie, sochařství, ale i videoartu či performance.

V minulých letech festival nabídl návštěvníkům výstavu průkopnice digitálního umění Veroniky Šrek Bromové, fotografa Jindřicha Streita, představil tvorbu performativního umělce a pedagoga Univerzity Palackého Vladimíra Havlíka, laureáta ceny Jindřicha Chalupeckého Jakuba Jansy, či vzdal poctu prostějovskému rodákovi fotografovi Karlu Novákovi (†2021). Letošní ročník návštěvníkům představí českého výtvarníka Marka Thera, který v rámci svojí výstavy s názvem V hedvábí v Muzeu a galerii v Prostějově nabídne reinterpretaci zdejší sbírky. Mezi umělecká díla ze sbírky bude vkládat vlastní díla a artefakty a historii města Prostějova divákům předloží v nových a nečekaných situacích. Ther, který je českým kreslířem a tvůrcem videí a instalací a – jak sám říká - “laureátem poslední ceny Jindřicha Chalupeckého, kterou vlastní rukou podepsal Václav Havel”, pracuje s tabu tématy ne proto, aby šokoval, ale aby přinesl divákovi nový pohled a přehodnocení stereotypů a chce divákům přiblížit dobu, kterou sám nezažil.

Festival představí ještě dalšího laureáta ocenění pro mladé umělce a umělkyně Michala Pěchoučka. Ten společně s Rudy Kovalem v Galerii současného umění připraví výstavu věnovanou tématu fotbalu, kterou jako happening oživí i fotbalové utkání. Mezi umělci bude zastoupena i mezinárodní scéna, polská umělkyně Marta Pogorzelec představí výstavu vzniklou v kurátorské spolupráci s bývalým děkanem Fakulty umění v Ostravě Zbyňkem Janáčkem.

Návštěvníci letos budou mít také jedinečnou šanci se podívat do nádherných prostor kláštera Milosrdných bratří, který je běžně veřejnosti dlouhodobě uzavřen. K vidění tam bude například výstava malíře Oskara Hořánka. Umění na festivalu doprovodí hudební program, ve foyer Kina Metra 70 nabídnou po tři festivalové večery hudební produkci pražští i prostějovští DJs. Mezi festivalové prostory se zapojí i Bar 12 opic a kavárna Canall.

„Prostřednictvím festivalu chceme nejen představit široké spektrum současných zajímavých umělců, ale také přispět k lokálnímu kulturnímu dění. Celoroční provoz galerie není v menších městech vždy udržitelný, festival ale přináší to nejzajímavější koncentrované do 4 festivalových dnů. Věříme, že by se tato akce do budoucna mohla stát významným bodem v kalendáři, ke kterému se bude vztahovat nejen lokální umělecká a kulturní scéna,“ uvedl Mira Macík, který je jedním ze zakladatelů festivalu.