Tolik lidí se do Špalíčku naposledy vtěsnalo během vernisáže výstavy Jana Saudka. Už od začátku srpna je v prostějovském muzeu k vidění expozice nazvaná Miroslav Srostlík Moravský 77: Hovory se dřevem. Teprve uplynulý čtvrtek 7. září se zde konala její slavnostní vernisáž. Zájem o osobní setkání s řezbářem a sochařem z Kostelce na Hané byl skutečně nevídaný.

 

 Na výstavě se sešla díla, která jsou běžně k vidění na prostějovské radnici, v Domově seniorů, na Gymnáziu Jiřího Wolkera, v prostějovské nemocnici či knihovně, ve škole v Kostelci na Hané, na obecních úřadech ve Smržicích a Čechách pod Kosířem či v soukromých sbírkách. „Mistr Miroslav byl vždy jiný, v lidech dokázal vzbuzovat silné emoce. Stále se tak trochu cítím být jeho žačkou,“ svěřila se na úvod vernisáže ředitelka muzea Veronika Hrbáčková, kterou právě Miroslav Srostlík učil coby kantor na základní škole.

Autor sám se objevil s kytarou a s každým příchozím se osobně vítal. V pauze mezi svými hudebními vystoupeními pak veřejně poděkoval někdejšímu primátorovi Miroslavu Pišťákovi. „Těch dvacet let, po která jsem působil v Prostějově, mě vytrvale podporoval,“ prohlásil Srostlík, který se již před lety přesunul z Hané do Stříbrnic u Uherského Hradiště. „Jeho dům, jenž sdílí se svojí ženou, na mě dýchl úžasnou malebností,“ přiznala kurátorka výstavy Markéta Odehnalová.  

K výstavě vznikl katalog, o jehož slavnostní křest se postarala náměstkyně Milada Sokolová. Vše pak zakončila autogramiáda. Výstava uspořádaná u příležitosti autorových 77. narozenin bude ve Špalíčku prostějovského muzea k vidění ještě do 8. října.