Nad tímto zajásá srdce každého prostějovského patriota. Uplynulou středu 27. září byla v Galerii Mánes Club v Kostelecké ulici zahájena výstava Prostějov v obrazech Milana Kubeše. Její součástí bylo i představení krásného kalendáře na rok 2024 vytvořeného z jednotlivých obrazů, které nesporně talentovaný i pracovitý malíř vytvářel v průběhu uplynulých tří let.

 

 

Milan Kubeš díky svému talentu i zápalu umí malovat jako skutečně málokdo. Svoji tvůrčí vášeň využil i při studiu Fakulty výtvarného umění na VUT v Brně, kde jej vedl uznávaný profesor Jiří Načeradský. Do povědomí prostějovské veřejnosti se dostal hned několika úspěšnými samostatnými výstavami, přesto by jej „kumšt“ ani po letech neuživil a vydělává si jako trenér tenisové mládeže.

V Galerii Mánes Club v Kostelecké ulici aktuálně vystavuje 32 obrazů, které vznikaly v průběhu uplynulých tří let. Po způsobu francouzských impresionistů v nich zachytil notoricky známá i zapadlejší prostějovská zákoutí.

„S nápadem na vytvoření obrazů Prostějova mě oslovil Petr Vysloužil. Původní záměr bylo vytvořit šest, maximálně dvanáct obrazů. Mám Prostějov rád, ale ze začátku to pro mě nebylo vůbec nic jednoduchého. Postupně mě to však stále více a více bavilo a docela jsem se rozmaloval,“ představil na vernisáži obrazy vytvořené akrylovými a olejovými barvami sám autor.

Milan Kubeš už v minulosti opakovaně zaujal milovníky výtvarného umění jednak svým dynamickým zachycením lidského pohybu, stejně jako projektem Zrcadlení, kdy se v jeho krajinách prolínaly dvě i více rovin. „Tentokrát jsem se zaměřil zejména na svůj dojem z různých koutů Prostějova,“ přiblížil poslední obrazy Milan Kubeš, kterého nepochybně těšil i početný zástup hostů čtvrteční vernisáže, mezi nimiž nechyběla ani náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová.

Součástí vernisáže prodejní výstavy byl i křest nového kalendáře složeného z reprodukcí nejlepších vystavených maleb. „Před dvaceti lety jsme dělali kalendář malíři Jiřímu Mádlovi, nyní jsme se k tomuto konceptu s Milanem vrátili,“ nastínil jeho vznik provozovatel Galerie Mánes Club Petr Vysloužil s tím, že jedinečný barevný kalendář přijde na lidových dvě stě korun.  

Výstava Milana Kubeše Prostějov v obrazech potrvá v Galerii Mánes Club v Kostelecké ulici 18 až do konce letošního roku. Přístupná je každý všední den od 9.00 do 11.00 a od 13.00 do 16.00 hodin.