„To jsou ale panoramata!“ Slavná hláška z filmu Homolka a Tobolka pasuje na téma letošní v pořadí již čtrnácté klubové výstavy Fotoklubu Prostějov. Ta byla v prostorách Státního okresního archivu v Prostějově zahájena v úterý 3. října. K vidění jsou na ní i unikátní panoramata našeho města ze 70 let minulého století.

 

Fotoklub Prostějov vznikl před více než deseti lety z bývalého Svazu českých fotografů. Nejen pro členy, ale i pro veřejnost se stal zajímavým svou výstavní činností v Galerii u Hanáka, která vznikla v roce 2009 díky obětavé práci Alberta Halmo. Galerie však v roce 2017 zanikla a spolek ve svých výročních výstavách pokračuje v prostorách Státního okresního archivu v Třebízského ulici. „Počet našich členů se v poslední době snížil, mladí lidé sice fotografují, ale nemají potřebu své snímky vystavovat ani se nějak více družit,“ shrnul na úvod výstavy Jan Svačina.

Pak už si vzal slovo aktivní fotograf, malíř a také hudebník Bob Pacholík, který přítomné zasvětil do tajemství tvorby správného fotografického panoramatu, navíc se svojí životní partnerkou i svými přáteli z řad hudební rodiny Kaprálových zdatně zahrál na mandolínu několik keltských melodií.

Na výstavě je k vidění celá řada panoramat města Prostějova či jeho okolí. K nejzdařilejším patří zřejmě snímky Miloslava Koláře, najít se tu však dá i jeden originální panoramatický portrét kastelána zámku v Čechách pod Kosířem. „Nyní už kvůli starostem o rodinu a syny téměř nefotím, tato fotka vznikla již před lety a teprve nyní se mi ji podařilo upravit tak, abych s ní byl spokojen,“ vysvětlil její autor Petr Sládek.

Návštěvníky rovněž nepochybně zaujmou panoramata prostějovských ulic a náměstí vytvořená Bohuslavem Hornou v 70 a 80 letech minulého století, která pro potřeby výstavy zapůjčila jeho dcera. Při pohledu na ně mohou lidé nejlépe posoudit, jak zásadním způsobem se naše město za uplynulá desetiletí změnilo a nakolik byla tato změna k lepšímu.    

Výstavu Panoramata můžete v prostorách Státního okresního archivu zhlédnout každé pondělí a středu od 8:00 do 17:00 hodin, zbývající všední dny pak od 8:00 do 15:00 hodin. K vidění zde bude až do 3. listopadu.