Téměř půlroční přestávka je minulostí a mladým hokejistům pod vedením jejich trenérů v rámci klubu SK Prostějov 1913 začala nová sezóna, na kterou se jistě všichni aktéři po týdnech a měsících dřiny v rámci suché přípravy velmi těšili. Někde panovala větší spokojenost s tím, jak se trénovalo, jinde to zase podle představ nebylo hlavně kvůli nižším počtům účastníků.

Je však jednoznačně dané, že právě natrénované dávky se budou projevovat v rámci rozjetého ročníku 2023/2024, ve kterém se eskáčko může opět opřít o kompletní strukturu mládeže.

V letní suché přípravě proběhla řada společných akcí, na kterých se kromě pracovních povinností také stmeloval kolektiv. Hráči i trenéři si tyto akce jednoznačně užili. Nechybělo soustředění pro starší kategorie ve velmi oblíbeném resortu v Loučné nad Desnou. Poté přišly na řadu stále oblíbenější předsezónní příměstské kempy, které si užily všechny kategorie. Kromě velké dřiny si všichni odnesli i bohaté zážitky.

Po sportovní stránce by klub rád do budoucna postoupil do vyšších soutěží především se svými staršími kategoriemi. Toto přání by zvedlo možnosti spolupráce s nedalekými celky a hráče Prostějova nadále posouvalo na vyšší úroveň. Není to však zatím zcela primární zájem, jak naznačil i šéftrenér mládeže Filip Smejkal.

„Moje přání do sezóny je předat toho dětem co nejvíc, pomáhat jim v tréninku a rozvíjet se v zápasech. To znamená rozvíjet i sám sebe a s kolegy se vzájemně obohacovat. Moc si přeji chodit do prostředí, kde to žije a kde to je zdravé. Pak nemám obavu. Takže mé největší přání je zdravý klub, který bude vychovávat co nejvíce dětí, potom hráčů,“ prozradil úvodem.

Začít samozřejmě musíme od juniorky, která je nejstarším mládežnickým celkem. „Soustředíme se na každý zápas a chceme dobře vstoupit do sezóny. Dále se zatím nedíváme. Věřím však, že v letošním roce bychom mohli ukázat kvalitu. Máme tam řadu nových šikovných útočníků, kteří přišli z dorostu. Doplnit by nás měl ještě obránce z Přerova a brankář z Olomouce, což pro nás bude také určitě přínos. Stále však budeme mít jedno z nejmladších mužstev a většina kádru bude mít před sebou ještě další dva ročníky, takže bude důležité si letos dokázat, že to půjde. Když se budeme zvedat a na konci sezóny uvidím progres, tak budu spokojený,“ zmínil kouč Michal Janeček. Ten zároveň věří, že kluky k tvrdé práci bude motivovat i nově vytvořené mužstvo mužů, kam si svými výkony mohou zajistit pozvánku.

V rámci dorostu se letos hovoří o kvalitním kádru, což prozatímní výsledky potvrzují, svěřenci kouče Musila se drží na čele tabulky. „Do každého zápasu samozřejmě jdete s tím, že chcete zvítězit. Věřím, že máme silný kádr, který to ale k úspěchu dotáhne jedině poctivou prací, když se tak bude dobře pracovat nejen na ledě, ale i mimo něj, tak se výsledky určitě dostaví. Vše se ale odvíjí od postupných krůčků, které doufám, že budeme postupně přidávat a ukážeme, že se zvládneme zlepšovat,“ uvedl lodivod.

U hlavního kormidelníka hráčů 9. tříd jsou ambice do sezóny především o výchově a dalším růstu než o číslech v tabulkách. „Cíl je tedy každým dnem být lepší, posouvat hráče dopředu a tím pádem i pomoci klubu. Chceme v každém utkání podat nejlepší výkon, vidět prvky, které se snažíme učit. Nechat hráče v tréninku i v utkání projevit kreativitu, umět být lídrem, umět ten zápas třeba rozhodnout. Závěrem určitě chci nadále rozvíjet program, který je velmi důležitý, a to Positive Youth Development – v překladu rozvíjet v mladých lidech silné stránky, schopnosti a přirozený potenciál. To se hodně zanedbává, lidé to buď moc, nebo skoro vůbec neznají,“ má jasno Adam Wind, který také vypíchl, že se mu příliš nelíbí, jak se někteří členové kádru před ročníkem vyměnili, kdy se nejvíce pozměnil kádr s Olomoucí.

U starších žáků letos pracuje v roli hlavního kouče Václav Meidl. Zkušený hokejista věří, že se mužstvo bude postupně zlepšovat a ukazovat nové prvky ve hře. Hlavní je pro něj, aby si jeho svěřenci hokej zamilovali. „Já jsem v jejich věku hokej miloval, a to je pro budoucnost základ, abyste u toho zůstali. Samozřejmě chci, abychom se neustále zlepšovali a u hráčů byl vidět jejich posun, když tohle bude vidět, tak budu spokojený s tím, že má práce k něčemu je,“ uvedl.

Velmi obdobně nahlíží na nový ročník i kouč mladších žáků. „Do sezóny půjdeme s tím, aby se kluci těšili na každý trénink. Chci, aby hokej brali jako zábavu, ale zároveň také jako závazek k zodpovědnosti. Bude super, když budou chodit na každý trénink s cílem pořád se zlepšovat. Jak na ledě, tak mimo něj. Pokud to tak bude, pak nepochybuji, že se dříve či později dostaví i výsledky, jaké si budou hráči přát,“ zakončil k ambicím u mladších žáků trenér Martin Pěcha.

U nejmladších kategorií, které vede konkrétně šéftrenér Filip Smejkal a přípravky Patrik Liška, platí jasný cíl a úkol. Postupně hráče připravovat po lidské i sportovní stránce a dát jim základy k tomu, aby jednou mohli být úspěšní, a to nejen na ledové ploše, ale i ve svém životě. „U nás se nejedná úplně o sezónní cíl, ale budu velmi šťastný, když následně své svěřence uvidím, jak se jim bude dařit ve starších kategoriích, kde už nárok na výsledky je větší, či i v dalších životních kapitolách,“ zakončil Patrik Liška.

 speciální přílohu o nově vzniklém "A"-týmu a také mládežnických kategoriích SK PROSTĚJOV 1913 najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 23. října

 

43 sk1913 titulka02