Ve středu 25. října se konal v divadelním sále Národního domu tradiční koncert Moravské filharmonie na počest 105. výročí vzniku Československa.

Letos vybrala Moravská filharmonie poněkud netradiční program, Nejednalo se o díla žádného z českých ani světových komponistů. Celý koncert byl totiž sestaven z filmových melodií českých filmů jako To neznáte Hadimršku, Přednosta stanice, Limonádový Joe, ústřední melodie Karla Svobody z úžasného televizního seriálu Cirkus Humberto, ze Starců na chmelu a spoustu dalších.

Moravská filharmonie se představila v naprosto plném obsazení a opět přesvědčila o tom, že je naším špičkovým orchestrem. Je jen škoda, že se v Prostějově se s tímto tělesem setkáváme oproti dřívějšku jen jedenkrát v roce.

Co mne však velice mile překvapilo, byl dnešní dirigent Jan Kučera. Předvedl doslova famózní výkon. Ukzal nejen svoje dirigentské umění, ale současně celý večer velice vtipně a poutavě moderoval – to jsem v Prostějově snad ještě nezažil a navíc ještě předvedl, že bravurně ovládá i hru na klavír a doprovázel tak celý orchestr. S úspěchem se setkal i kvíz ze znalostí české filmové hudby, který rovněž uváděl dirigent Jan Kučera a vítěze odměnil hudebními CD.

Nadchlo mne i vynikající aranžmá všech předvedených skladeb pro takové těleso kterým Moravská filharmonie je.

Ale abych jen nechválil – byla tu podle mého názoru i chybka části obecenstva. Po zahajovací československé hymně začala část publika tleskat, což je po uvedení státní hymny asi nevhodné. Snad vyjma například vítězných sportovních zápasů.

Pořadatelům jakož i orchestru MF v čele s jeho dirigentem Janem Kučerou se sluší poděkovat za úžasný hudební zážitek.

                                                                                               Vad.