Literát, kněz, podporovatel umění, skladatel a politik. Takto výstižně představuje výstava Malý velký muž výraznou osobnost prostějovského rodáka Karla Dostála Lutinova. Její vernisáž proběhla v hlavní budově Muzea a galerie v Prostějově uplynulý čtvrtek 9. listopadu.

 

 Karel Dostál Lutinov se nesmazatelně zapsal do dějin Prostějova, přestože ve své době byl pro mnoho lidí poměrně kontroverzní. „Na konci listopadu uplyne 100 let od jeho úmrtí, jeho revoluční myšlenky však předběhly svoji dobu a jsou stále platné.

Díky spolupráci s řadou umělců včetně sochaře Františka Bílka také vtiskl prostějovskému kostelu novou podobu, jejímž prostřednictvím se vyčlenil z řady dalších podobných staveb,“ zdůraznil během vernisáže současný prostějovský farář Aleš Vrzal.

Návštěvníky výstavy kromě celé řady dobových dokumentů svědčících o skutečně širokém kulturním a myšlenkovém záběru Karla Dostála-Lutinova zaujme také jeho rekonstruovaná pracovna. „Ta byla vždy velmi zakouřená, neboť on sám byl vášnivým kuřákem. Tuhle skutečnost jsme však v podmínkách muzea již zopakovat nemohli,“ zažertoval kurátor výstavy Václav Horák, který na jejím originálním pojetí spolupracoval i s architektem Vojtěchem Rudorferem.

Na výstavu naváže také publikace, na níž se budou autorsky podílet Pavel a Václav Markovi. „Bude se jednat o začátek ediční řady o výročí osobností spjatých s Prostějovem,“ upozornila ředitelka muzea Veronika Hrbáčková.

 

Výstava Malý velký muž / Karel Dostál Lutinov bude v prostorách hlavní budovy prostějovského muzea k vidění až do 14. ledna.