„Když jsou noci nejdelší, lidé jsou si nejbližší,“ říkávala moje babička. Zakusit blízkost s ostatními můžete pravidelně v Městském divadle v Prostějově. Parádní příležitost k tomu budete mít o Noci otevřených divadel a výjimečných zážitků, která se zde bude konat již tuto sobotu 18. listopadu. Přesně 142 let po požáru Národního divadla bude letošním tématem zvolání Hoří!

 

Loni se na desátý ročník největšího divadelního svátku do Prostějova vrátil známý herec Arnošt Goldflam a celá akce se konala ve velmi uvolněné atmosféře. Nejinak by tomu mělo být při letošním jedenáctém ročníku, který bude zahájen v 17:00 hodin představením Divadla Hanácké obce Láryfáry.

„Každé dítě někdy potrápí mlátilka, nimravka nebo čurbesajda, zákeřné dětské nemoci. Naštěstí je tady pohádková paní Láryfáry, která ví, jak je vyléčit,“ pozvala všechny děti a rodiče produkční divadla Hana Šprynarová.

Po rodinném představení přijde na řadu opravdový „krvák“. Právě tak se říkalo lidovému čtení 19. století, jehož se po svém zhostil svérázný český malíř, řezbář a básník Josef Váchal. „Charakteristickými rysy tohoto žánru byla srozumitelnost, romantika a dobrodružný děj. Váchal byl jeho velkým znalcem a obdivovatelem. A divadelníci z pražského LokVaru jsou též,“ upozornila Hana Šprynarová s tím, že na diváky čeká kvalitní loutkové představení pro dospělé plné vtipných momentů, které nemá nejen v Praze konkurenci.

Noc divadel vyvrcholí ve 21.00 hodin, kdy přijde na řadu zážitková prohlídka divadla. „Vzhledem k letošnímu tématu se bude konat s podtitulem ´Máte protipožární oponu? A mohla bych ji vidět?´“ prozradila Šprynarová.