Až po více než měsíci zveřejnil prostějovský magistrát informace o razii, kterou podnikl odbor obecní živnostenský úřad společně s Policií ČR, Městskou policií Prostějov a Krajskou hygienickou stanicí Olomouckého kraje. Šlo o kontrolu osmi prostějovských hospod, kde úředníci a policisté dohlíželi hlavně na dodržování zákona o podávání alkoholu a drog.

 

„V pátek 27. října se Obecní živnostenský úřad Magistrátu města Prostějova zapojil do celorepublikové kontrolně-preventivní akce společně s Policií ČR, Městskou policií Prostějov a Krajskou hygienickou stanicí Olomouckého kraje. Akce měla za cíl především předcházet užívání alkoholu a drog mládeží. Policie ČR proto kontrolovala dodržování zákazu prodeje a podávání alkoholu, cigaret a nelegálních drog dětem a mladistvým. Živnostenský úřad kontroloval dodržování některých povinností podle živnostenského zákona, zda mají-li podnikatelé k provozování živnosti oprávnění a zda mají provozovnu zapsanou v živnostenském rejstříku. Živnostenský úřad také kontroloval, jestli doklady, které podnikatelé musí na žádost zákazníka vydat, mají potřebné náležitosti,“ shrnula účel kontrolního zásahu Alena Vrtalová, referentka informační služby prostějovského magistrátu. „Kontroly neodhalily žádné nedostatky,“ přinesla dobrou zprávu.

Večerník posléze zjistil, že razie se konala hned v osmi prostějovských restauracích. „Byly zkontrolovány desítky osob v provozovnách Sinabar, Zátiší, Plzeňka, Bar 12 opic, kavárna Prostor, Skleník, U Dittrichů a Máneska. Vše proběhlo bez zjištění jakéhokoliv protiprávního jednání,“ potvrdila Tereza Greplová vedoucí skupiny prevence kriminality Městské policie Prostějov.