Do posledního místa zaplněný kostel Povýšení svatého Kříže se stal uplynulou neděli jednou ze šesti zastávek vánočního koncertního turné oblíbeného pěveckého sboru Proměny. Jak se již stalo zvykem, je právě koncert v hlavním prostějovském kostele jednou z nejnavštěvovanějších kulturních akcí závěru roku. A ani tentokrát tomu nebylo jinak. Proměny tímto vánočním turné uzavírají rok plný oslav, hlavní prostějovský kostel při nedělním koncertu praskal ve švech!

 

Organizátoři koncertu pustili návštěvníky do útrob kostela zhruba třicet minut před jeho začátkem a brzy bylo jasné, že kapacita míst k sezení ani tentokrát stačit nebude. „Jsme nesmírně rádi, že se s našimi příznivci můžeme v rámci adventního období setkávat v takovém počtu. Každoročně se snažíme v rámci komfortu návštěvníků uchopit organizaci na místě co nejzodpovědněji a věříme, že i díky tomu si pak mohou posluchači atmosféru koncertu co nejlépe vychutnat,“ zmínila manažerka Proměn Lenka Copková.

Zhruba hodinu a čtvrt trvající koncert se pak skládal z klasického repertoáru a pásma upravených lidových písní v doprovodu cimbálové muziky Hejčíňan. „Již v minulém roce jsme s Hejčíňanem v rámci vánočních koncertů spolupracovali, ohlas na vzájemné propojení byl tak silný, že jsme se letos rozhodli věnovat úpravám lidových písní ještě větší prostor,“ vysvětluje sbormistryně a spoluautorka hudebních aranžmá Lenka Dohnalová. Posluchači si v zaplněném kostele v adventní atmosféře vytleskali přídavek a po jeho odeznění odcházeli příjemně vánočně naladěni.

Vánoční sezónu letos Proměny zahájily 1. prosince na Ostravských Vánocích, kde zaplněnému ostravskému Masarykovu náměstí v doprovodu Cimbal Hell Bandu zahrály výběr z repertoáru skupiny Čechomor, Vlasty Redla nebo dalších úprav lidových písní. Šňůra šesti vánočních koncertů pak pokračuje v doprovodu hudecké muziky Hejčíňan, s níž se Proměny představily i při nedělním koncertu, kde symbolicky uzavřely rok nesoucí se v duchu oslav deseti let vzniku sboru na prostějovské kulturní scéně. „Během výročního roku jsme pro naše příznivce uspořádaly výstavu fotografií s pohledem do historie sboru, ta byla téměř půl roku k vidění v prostějovské Duze. Vystoupily jsme s moderní rockovou cimbálovkou Cimbal Hell Band, a to dvakrát v Prostějově, jednou v Ostravě,“ doplňuje Lenka Copková. Pomyslným uměleckým vrcholem však byl koncert sboru na zářijových Hanáckých slavnostech, kde v doprovodu rockové kapely předvedly Proměny se svými spolupracujícími sólisty to nejlepší z poprockového repertoáru a prostějovskému publiku ukázaly, že sbor má na místním kulturním poli své pevné místo. „Skutečně si vážíme toho, že se nám podařilo dramaturgii letošních koncertů sestavit tak, abychom se jak repertoárově, tak lidsky prolnuly s co nejpestřejším výběrem muzikantů, kteří s námi za celou dekádu spolupracovali a spolupracují. Byl to rok nejen plný oslav, ale tak trochu i rok bilanční, proto si považujeme toho, že jsme spolu mohli být při různých příležitostech opět na jedné scéně,“ uzavírá sbormistryně Dohnalová.

Pěvecký sbor Proměny vystoupí ještě v úterý 12. prosince ve Slezské Ostravě, hned o den později, tedy ve středu 13. prosince, pak zazpívá v rámci akce Česko zpívá koledy na prostějovském náměstí T. G. Masaryka.