Dílo celkem devíti fotografů je aktuálně k vidění v prostorách městské galerie v prostějovském zámku. Všechny snímky jsou součástí 12. ročníku Memoriálu Luďka Mařáka, na němž vystavuje Spolek prostějovských fotografů. Vernisáž výstavy, kterou opět zpříjemnil ženský pěvecký sbor Proměny, se konala uplynulý čtvrtek 7. prosince.

 

Spolek prostějovských fotografů vznikl v roce 2009 jako volné sdružení aktivních uměleckých fotografů s podobnými zájmy. Jeho jádrem je skupina přátel, kteří se již předtím společně scházeli nejen kvůli svému fotografickému koníčku, ale i ze záliby v cestování, lásce k přírodě a k horám.

Výroční výstava tohoto spolku nese jméno milovníka přírody a zakládajícího člena Luďka Mařáka, který v roce 2011 tragicky opustil tento svět. Kromě něj je věnována i spolupracující novinářce Jarmile Pospíšilové. „Loni jsem si při této příležitosti posteskl, že na našich výstavách chybí fotky právě Luďka Mařáka. Letos se mi podařilo domluvit se se členy jeho rodiny, takže fotky jsou tentokrát součástí výstavy, přičemž jedna z nich se objevila i na pozvánce. Od tohoto ročníku by se měly stát součástí každé z následujících přehlídek,“ vyjádřil se během vernisáže zakládající člen spolku Josef Franc.

Celou vernisáž již tradičně zpříjemnil ženský pěvecký sbor Proměny, s nímž si první píseň zazpívala i jeho někdejší členka a současná náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová. Té členové spolku následně poděkovali za občerstvení i podporu.

Na výstavě lze opět objevit žánrově širokou paletu fotografií zachycujících nahá ženská těla, stejně jako holé pobřeží jižní Patagonie. Návštěvníky mimo jiné nepochybně zaujmou snímky profesionálního fotografa Milana Samochina, které jsou po řemeslné stránce na velmi vysoké úrovni.

Memoriál Luďka Mařáka bude v prostorách zámku k vidění až do 22. prosince. Po Novém roce se zde lidé mohou těžit na výstavu Olgy Měsícové a Martina Přikryla s jeho úžasnými obrazy historických lokomotiv tvořených přímo z jejich sazí.