Koncem loňského roku bylo slavnostně pokřtěno premiérové číslo prostějovského časopisu Řádky PRO Vás. Periodikum zaměřené na milovníky regionální historie a kultury si během několika měsíců našlo solidní čtenářskou základnu. Uplynulé úterý 28. listopadu bylo ve Státním okresním archivu představeno jeho v pořadí třetí číslo. To už je od prvního prosincového týdne volně k dispozici v informačním centru u prostějovské radnice.

 

Časopis Řádky PRO Vás obsahově navazuje na legendární Štafetu, která v Prostějově vycházela od roku 1968 až do roku 2015. Vychází jednou za půl roku v nákladu 400 výtisků. „Jsme rádi, že si zatím všechny vydané kusy čtenáři pokaždé rozebrali, přičemž na texty máme veskrze kladné reakce. Doufáme tedy, že tomu tak bude i nadále,“ vyjádřil se ředitel Státního okresního archivu (SOkA) Oldřich Václavík, který stál u zrodu časopisu společně se známým prostějovským výtvarníkem a sklářem Janem Jankůjem.

Většina z lidí, kteří mají s časopisem co do činění, se poslední listopadové úterý sešla v budově SOkA v Třebízského ulici. „Naši redakci tvoří stabilní autoři, které doplňujeme o nové, abychom zajistili i další pohledy na prostějovskou historii a kulturu,“ dodal Oldřich Václavík.

Během milého setkání bylo představeno třetí číslo, v němž čtenáři najdou například svěží úvodník Kristiny Veselé polemizující s představou Hanáka coby „pomalého a shánčlivého trouby“. Na následujících stranách se hned dva autoři poměrně podrobně zabývají výraznou osobností prostějovského faráře, literáta, podporovatele umění, skladatele a také politika Karla Dostála-Lutinova, od jehož úmrtí koncem listopadu uplynulo přesně 100 let. Ostatně právě díky němu se v prostějovském farním kostele objevila krásná vitráž, o jejíž autorce Zdence Vorlové Vlčkové pojednává další z příspěvků.

Z žijících osobností pak čtenáře zřejmě zaujme medailonek lékaře, dlouholetého zastupitele a někdejšího ředitele prostějovské nemocnice Pavla Navrátila. „Časopis Řádky PRO Vás vznikl díky finančnímu příspěvku z Nadačního fondu sportu, kultury a vzdělávání Prostějov. I díky tomu může být zdarma k dispozici v turistickém informačním centru nebo v městské knihovně,“ informoval již dříve další ze členů redakční rady Marek Moudrý.