Karikaturista, hudebník a skvělý člověk. Takto stručně, a přitom zcela výstižně představil v pátek 22. prosince Václav Obr Miroslav Kemela. Ten společně se svojí kapelou zahrál a zazpíval na oblíbeném Adventním koncertu pořádaném v nádherném prostředí depozitáře Muzeu kočárů, jemuž vévodí největší smuteční kočár na světě. A jednalo se o vpravdě sváteční zážitek, který v duších přítomných zažehl plamínek zvěstující svět plný humoru, harmonie i naděje.

 

Uštvaný muž nasupeně stojí u pokladny v supermarketu, zatímco mu prodavačka trpělivě vysvětluje: „Nezlobte se pane, ale publikaci Duchovní rozměr Vánoc dáváme zdarma až k nákupu nad 10 tisíc korun.“ I tento původně kreslený vtip zazněl dva dny před Štědrým dnem ve zcela zaplněném sále depozitáře Muzea kočárů. Pronesl jej Miroslav Kemel, který je veřejnosti znám převážně jako tvůrce kreslených vtipů, jež publikoval v časopise Dikobraz, v deníku MF Dnes či na webu Novinky.cz. Z nich vybral ty s vánoční tematikou a jejich převyprávěním velmi vkusně proložil pauzy mezi jednotlivými písničkami.

. „Nečekal jsem, že vás přijde tolik. Připravili jsme si pro vás písně z našich čtyř alb. Hned tři z písní budou o andělech,“ nastínil dramaturgii dvouhodinového koncertu Miroslav Kemel, který hned na úvod zahrál tu vůbec první z nich, díky níž kapela před mnoha lety vznikla. „Anděli, prosím, podrž mou duši, ještě ne zlomenou, jen ztracenou v touze. Kopyta vraníků na Nebe buší, za všechny zrozený v kalný strouze,“ rozezněl se následně výsostně poetický text doprovázený harmonikářem, perkusistou, basistou, kytaristou a zpívaný autorem, který sám zahrál na kytaru, ukulele či foukací harmoniku.

Jak se mohli posluchači následně přesvědčit, kromě nadpřirozených duchovních bytostí zazněly také písně o dalších opeřencích jako například o kohoutech či mnoha dalších zvířatech. To vše se promítlo i do témat některých dalších vtipů. „Nevím, ale něco mi na tom jejich pozvání na Štědrovečerní večeři nesedí,“ zapochybovala jedna ze dvou roztřesených oveček uprostřed kruhu tvořeného hladovými vlky.  

Jak už to v Muzeu kočárů bývá zvykem, byl Adventní koncert nejen o uměleckém zážitku, ale zejména o poselství. „Kdo pracuje, tomu Bůh život nezkracuje,“ vzkázal všem lidem jeho majitel Václav Obr. Každý, kdo by chtěl jedinečnou atmosféru koncertů u smutečního kočáru zažít na vlastní kůži, bude mít příležitost už v sobotu 6. ledna. Na tradičním Tříkrálovém koncertu zde od 17:00 hodin vystoupí nepřehlédnutelná postava československého šansonu herečka a zpěvačka Szidi Tobias.