„Dnes jsme vernisáž mohli rovnou dělat na nádvoří, tolik lidí tady totiž asi ještě nebylo,“ zhodnotil kurátor Mira Macík nával v městské galerii na prostějovském zámku. Z rekordního náporu návštěvníků se těšila vernisáž hned dvou výstav, která se konala uplynulý pátek 5. ledna. Zejména obrazy historických lokomotiv, které ze sazí v nich usazených vytvořil prostějovský rodák Martin Přikryl, se těšily velkému uznání. Vhodně je doplňovala pestrobarevná díla sršící jižanským temperamentem další prostějovské rodačky Olgy Měsícové.

 

Na první pohled bychom jen těžko hledali dva odlišnější přístupy k tvorbě. „Martinovým obrazům vévodí černobílé odstíny a důraz na kompozici i smysl pro detail, těm mým zase dynamická, sytá a kontrastní barevnost,“ vystihla optimisticky laděná malířka a zároveň také inženýrka ekonomie Olga Měsícová, která svá prozářená díla v Prostějově poprvé představila před bezmála 10 lety v Kulturním klubu Duha.

Martin Přikryl svými realisticky vyvedenými obrazy historických lokomotiv aktuálně sklízí úspěchy po celé republice. Přestože už vystavuje zhruba pět let, ve svém rodném městě právě zažívá svoji premiéru. „Jsem moc rád, že konečně mohu představit své dílo také rodině a svým dlouholetým přátelům,“ radoval se Martin Přikryl, který přišel se silným vizuálním konceptem. „Na začátku stála otázka, zda je možné kreslit popelem, který vznikl v té které lokomotivě. Později jsem přišel na to, že to pravé, co hledám a z čeho je možné vytvářet obrazy, jsou saze. Tento nápad byl na začátku velké jízdy a jsem moc rád, že se o její výsledek s vámi mohu podělit,“ přiblížil na vernisáži Martin Přikryl, jehož líbivá díla starých lokomotiv uhranou nejen milovníky starých železnic. Z výtvarného hlediska vynikají důmyslnou prostorovou i světelnou kompozicí, citem pro zachycení atmosféry a pozoruhodným propojením strojů s přírodou. Samozřejmostí je u nich také precizní provedení.

Nelze se ani moc divit, že obrazy mladého autora jdou „na dračku“ a drtivá většina z těch vystavených už našla svého kupce. Mladý tvůrce přímo na vernisáži také hned několika zájemcům podepisoval knihu či kalendář obsahující výběr z jeho tvorby.

Oba malíři za možnost vystavovat na zámku nezapomněli poděkovat městu Prostějov. „Jsem ráda, že se nám tyto krásné prostory podařilo nejen opravit, ale také oživit,“ reagovala bývalá primátorka Alena Rašková, která při této příležitosti zaskočila za churavou náměstkyni Miladu Sokolovou. Celou vernisáž pak zpříjemnilo vkusné hudební vystoupení dvojice MB Harmony, které mimo jiné zahrálo píseň s příznačným názvem Nádraží.

Obě výstavy budou na zámku k vidění až do 27. ledna. Navštívit je můžete od úterý do čtvrtka vždy od 14 do 22 hodin, v pátek a sobotu pak od 16 do 24 hodin.