Na představení slavného českého houslisty se Prostějované těšili už začátkem prosince loňského roku. Bohužel sněhová kalamita byla tehdy proti, Jaroslav Svěcený uvízl s autem cestou do Prostějova na dálnici a koncert musel být odložen. Minulou sobotu se ale příznivci houslového virtuosa konečně dočkali. Tříkrálový charitativní koncert Jaroslava Svěceného v hlavním prostějovském kostele Povýšení svatého Kříže měl báječnou atmosféru. A hlavně skladby od světoznámých autorů přilákaly na tři sta diváků, kteří zcela zaplnili největší svatostánek ve městě.

 

Sobotní tříkrálový koncert v prostějovském kostele Povýšení svatého Kříže se uskutečnil pod patronací senátorky za Prostějovsko, Kojetínsko a Tovačovsko Jitky Chalánkové. „Jsem moc ráda, že na odložený koncert světoznámého českého houslisty přišlo tolik diváků, za účast bych jim chtěla moc poděkovat. Pomohli dobré věci! I díky panu Svěcenému se nám podařilo získat finanční prostředky pro spolky Dejme dětem šanci a Zdravotní klaun. Ještě jednou moc děkuji,“ uvedla po koncertu Jaroslava Svěceného senátorka Jitka Chalánková.

Jaroslav Svěcený je rodákem z Hradce Králové a je jedním z nejvýznamnějších a nejznámějších současných českých houslistů. Studoval na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění u profesorů Františka Pospíšila a Václava Snítila. Vzdělání dovršil mistrovskými kurzy u světových virtuosů Nathana Milsteina a Gidona Kremera. Je považován za proslulého popularizátora houslové hry. „Jsem rád, že v poslední době i mnohé televize přinášejí ve svém vysílání houslové koncerty. Rozmohly se hlavně během covidového období. Škoda jen, že tyto koncerty byly nejčastěji vysílány po půlnoci. Z nich tedy mládež asi moc neměla,“ posteskl si v Prostějově Jaroslav Svěcený, jehož koncertní turné nebo festivalová vystoupení obdivovali diváci a posluchači v USA, v celé Evropě, Mexiku, Chile, Rusku, Maroku, Indonésii a řadě dalších zemí.

Jaroslava Svěceného doprovodila na klavír při koncertu v kostele Povýšení svatého Kříže Lucie Karlová. V jejich podání zazněly skladby od Johannese Brahmse, Antonína Dvořáka, Sergeje Rachmaninova, Bedřicha Smetany, Leonarda Bernsteina a dalších světových autorů.