Vánoce nejsou termín, ale stav mysli. A tak nám klidně mohou vydržet po celý rok. Lidé s tímto přesvědčením se sešli uplynulou sobotu 13. ledna v hlavním prostějovském kostele, kde se konalo již desáté Hudební ohlédnutí za vánoční dobou, o něž se tentokrát postaraly hned dva spřízněné pěvecké sbory: prostějovský Schola Cantorum a brněnský katedrální sbor Magnificat.

 

 Zatímco loni se tradiční koncert konal v kostele sv. Petra a Pavla na Petrském náměstí, letos se vrátil do kostela Povýšení svatého Kříže. Hlavní prostějovský kostel stále zůstává sváteční oázou v okolním světě. „Oficiálně katolické Vánoce končí svátkem Křtu Páně, který připadá na neděli po Třech králích. My jsme se však rozhodli vánoční výzdobu v kostele ponechat až do Hromnic, do nichž si lidé v minulosti Vánoce připomínali,“ vysvětlil prostějovský farář Aleš Vrzal.

Přítomní se tak mohli potěšit pohledem na krásně nazdobené vánoční stromky či betlém. „Výzdoba je opravdu krásná, mohla by nám posloužit jako inspirace pro brněnskou katedrálu,“ pochválil Petr Kolař, vedoucí brněnského katedrálního sboru Magnificat, který přijel podpořit své prostějovské kolegy.

Na úvod programu zahrála jeho manželka Dagmar Kolařová na varhany netradičně zaranžovanou českou hymnu. Posléze oba sbory v doprovodu varhan zazpívaly oblíbené vánoční skladby Adeste fideles, Krásná paní a Tichá noc. Pak už přišla na řadu klasika v podobě České vánoční mše J. J. Ryby. Lidé z koncertu odcházeli v povznesené náladě. „Zpívali krásně. A přestože byla v kostele velká zima, tak mě hudba opravdu zahřála na duši,“ shrnula jedna z posluchaček.