„Nesuďte, abyste nebyli souzeni,“ doporučuje v Bibli jistý Matouš. Jenže jak to udělat, pokud jste pedagogové umělecké školy, kde se k pracím svých studentů čas od času vyjádřit musíte? Kantoři SŠDAM se k celému problému postavili čelem a vystavili se riziku, že i oni budou svými žáky hodnoceni. Jejich „Domácí úkoly“ jsou od čtvrtka 18. ledna k vidění v hlavní budově prostějovského muzea.

 

V muzeu se představuje hned 18 kantorů SŠDAM. Pikantní na celé záležitosti je to, že tentýž den, kdy proběhla vernisáž výstavy, hodnotili vystavující učitelé klauzurní práce svých studentů. Přítomní studenti tak na výstavě dostali šanci, aby kritiku svým kantorům vrátili.

„Ne každý rád vystavuje, je to hodně osobní. Nicméně není špatné nejen našim studentům ukázat, co děláme,“ prohlásil koordinátor expozice a pedagog SŠDAM Lubomír Otisk, který rovněž poděkoval ředitelce muzea Veronice Hrbáčkové za poskytnutí prostor pro výstavu.

Z vyjádření přítomných bylo patrné, že vše vznikalo poměrně živelně. „Když děláme nějakou výstavu v muzeu, tak se snažíme vše dopředu hodně pečlivě připravit. Tady mi to přišlo dosti chaotické. Ale líbí se mi, co z toho procesu vzniklo, třeba to, jak všechny vystavené věci spolu navzájem komunikují,“ vyjádřila se Markéta Odehnalová.

Expozice nazvaná „Domácí úkoly. Práce pedagogů SŠDAM“ bude v prostějovském muzeu k vidění až do 4. února 2023.

 

Vystavující kantoři:

David Bartoš, Jakub Čuška, Denisa Daříčková, Jiří Ďuriš, Petra Gavura, Michaela Konečná, Radka Kosková, Petr Kovář, Jitka Králová, Yvona Leitner, Lubomír Otisk, Dagmar Rýdlová, Jiří Sedlák, Jaroslava Sedlářová, Anna Střídová, Petra Ševcůjová, Jakub Vašíček a Marie Žáková.