Mladý, talentovaný, atraktivní. Nelze se divit, že do nedlouhého života Jiřího Wolkera vstoupilo zhruba dvacet žen. Právě za nimi i za tím, jakou za sebou v jeho srdci i díle nechaly stopu, se ohlíží autorská výstava fotografií Michala Zajačka, která společně s neobyčejně hravou a vtipnou expozicí Miloše Karáska a Luďka Bárty RE-REWOLKER aktuálně doplňuje otevření nové stálé expozice věnované prostějovskému rodákovi.

 

„Já se vrátím a se mnou přijde poezie!“ Tak praví básník Jiří Wolker v převleku za známého Limonádového Joea na jedné z kreseb Luďka Bárty. Jak by takový „comeback“ superstar předválečné literatury mohl vypadat v dnešní době, ukazuje s nevídanou originalitou výstava RE-REWOLKER. Ta byla ze své podstatné části již k vidění před necelými šesti lety v kině Metro 70. „Na výstavě si pokládáme otázku, kým by Jiří Wolker byl, kdyby přišel znovu na svět. Jistě by to byl opět romantik, který by si vybral profesi plnou vzruchu. Byl by jistě pistolníkem, rockovou hvězdou či tatérem nahých žen!“ zauvažoval Miloš Karásek, který na expozici RE-REWOLKER právě s Bártou spolupracoval.

Ke spolupráci na výstavě Wolkerovy lásky pak vyzval fotografa Michala Zajačka. „Tato výstava představuje výběr známých, ale i méně známých dívek, se kterými Jiří udržoval milostný poměr. Vybrané úryvky básní pak dokreslují hloubku citů. Jiřího vkus pak dokumentují jeho dívky zobrazené na historických fotografiích, které stojí v protikladu se současnými dívkami, jež se těm skutečným mají co nejvíce podobat,“ zmínil se historik Filip Gregor, který na Wolkerových láskách odborně spolupracoval.