Podělit se o své představy, citlivost i vnímání světa. Nechat se inspirovat vášní, odvahou i schopností probouzet hluboké emoce. Díky pomoci umělé inteligence skloubit svět literatury a své vlastní vize. Tak to vše umožňuje návštěvníkům nová stálá expozice #JIRIWOLKER, která osobitým způsobem překračuje tradiční hranice muzejní prezentace. V pořadí již pátá výstava na téma stále populárního prostějovského rodáka byla v Muzeu a galerii v Prostějově slavnostně otevřena ve čtvrtek 15. února.  

 

Letos si připomínáme 100 let od úmrtí básníka Jiřího Wolkera, který zemřel v nedožitých 24 letech. Předčasná smrt tohoto nepochybně vnímavého, všestranně talentovaného a zároveň i pohledného mladíka paradoxně přispěla i k opakovanému vzkříšení odkazu jeho díla. Za tím posledním stojí prostějovské muzeum, které svoji novou stálou expozici komponovalo jako

„poctu mládí, kráse, talentu a životu. Na výstavě se minulost snoubí s inovativní přítomností.

„Naší ambicí bylo vytvořit expozici, která bude nejen informovat, ale i inspirovat. Jiří Wolker nebyl jen básníkem, byl vizionářem, jehož slova mají stále co říci,“ vyjádřila se ředitelka prostějovského muzea Veronika Hrbáčková, která se během slavnostní vernisáže přiznala, že ona sama si v mládí k tomuto „proletářskému“ básníkovi nenašla cestu. „Až když jsem nastoupila do funkce ředitelky muzea, tak jsem si díky Aleši Procházkovi přečetla jeho sebrané spisy a díky tomu jej spatřila v docela novém světle. A v něm bychom ho chtěli prezentovat i zde,“ dodala Hrbáčková, která novou expozici na téma prostějovského básníka dostala jako jeden z úkolů od zřizovatele muzea, jímž je Olomoucký kraj.

 

Vytvoř si svého Wolkera!

Ve spolupráci s historikem Filipem Gregorem a architekty Petrem Jakšíkem a Terezou Pavlíčkovou k tomu přistoupila skutečně inovativně. Při vzniku nové expozice tak byly využity nejmodernější digitální technologie, aby návštěvníkům bylo umožněno ponořit se do Wolkerova světa jako nikdy předtím. „Expozice není jen o prohlížení, je o zážitku. Pomocí umělé inteligence mohou návštěvníci vstoupit do dialogu s Wolkerovými texty a vizemi,“ popsal Petr Jakšík. Nejenže se expozice #JIRIWOLKER stala mostem mezi minulostí a současností, ale také inspiruje budoucí generace k vlastní tvorbě. Díky interaktivnímu počítači s umělou inteligencí může každý návštěvník vytvořit vlastní dílo inspirované Wolkerem, které bude okamžitě projektováno na stěnu a sdíleno pod hashtagem #jiriwolkermgp. Velmi jednoduchým způsobem tak mohou návštěvníci vytvořit portrét Jiřího Wolkera v současnosti, promluvit si o něm s umělou inteligenci, vytvořit ilustraci k jeho básni či společně s ním vytvořit svoji vlastní báseň. „Už jsme to otestovali na žácích škol, kteří již expozici navštívili, a těm se odsud nechtělo pryč, což je nejlepší důkaz, že to opravdu funguje,“ pochvaloval si na vernisáži Petr Jakšík s tím, že nejzajímavější příspěvky budou nejen sdíleny na sociálních sítích, ale budou i zpracovány do knižní publikace. Nedílnou součástí je i velmi dobře zpracovaný život Jiřího Wolkera v kontextu prostějovských i světových událostí, o něž se postarali historici Filip Gregor a Marie Dokoupilová.