Není obvyklé, aby se slavnostní otevření muzejní výstavy konalo v kině. V případě expozice #JIRIWOLKER tomu tak bylo. V kině Metro 70 díky tomu byl ve čtvrtek 15. února k vidění mimo jiné i dokumentární snímek nazvaný Den se mi v rukou přelomil.

 

Na pódiu kina se postupně divákům v sále představili všichni tvůrci nové stálé expozice. „Novou výstavu vnímáme jako poctu mládí, kráse, talentu a životu,“ přiblížila z pódia ředitelka muzea Veronika Hrbáčková, která celý velkoryse pojatý projekt spojený s Jiřím Wolkerem začala připravovat již v roce 2021. Dominují mu přitom tři barvy: bílá, modrá a stříbrná. Posledně jmenovaná bývá spojovaná i s kinofilmovým plátnem. A právě na něm mohli návštěvníci sledovat sedm krátkých videí. Jejich tématem se staly předměty z pozůstalosti Jiřího Wolkera ze sbírky MGP, na jejichž vzniku se podíleli kameraman Michal Zajaček a autor Miloš Karásek. „Když se vám dostanou do rukou předměty z pozůstalosti nějakého člověka, tak je to masakr. Vyzařuje z nich zvláštní emoce a tu jsme se do jednotlivých videí snažili dostat,“ vyjádřil se Karásek, jenž tímto způsobem ilustroval například Wolkerovy housle, klavír či kalamář.

Že byl všestranně nadaný Jiří Wolker nejen básník, ale i hudebník, pak dokázal koncert skladeb, které on sám zkomponoval. Součástí akce byl i křest publikace Jiří Wolker. Básník, co miloval život.

Celý večer pak uzavřelo promítání dokumentárního filmu nazvaného Den se mi v rukou přelomil, který se zamýšlel nad tím, co v synovi bohatého bankovního úředníka probudilo tak silný soucit s chudými a zbídačenými lidmi své doby. „Při bližším pohledu objevíme, že Wolkerův příběh je plný nečekaných zvratů a fascinujících zjištění. Stačí se ponořit do jeho díla a objevíme skrytý poklad české literatury,“ vyjádřila své přesvědčení Veronika Hrbáčková.