„V hudbě život Čechů,“ byl přesvědčen Bedřich Smetana, jehož 200 let od narození si připomeneme letos 2. března. Slavný skladatel by měl nepochybně velkou radost z pravidelných koncertů konaných v sále konického zámku. Uplynulou středu 21. února se na zatím posledním z nich představil Robin Červinek. Úspěšný mladý zpěvák mimo jiné zazpíval árie ze Smetanových oper Čertova stěna a Tajemství.

 

Mimo řady dalších úspěchů se rodák z Kyjova stal absolutním vítězem mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka, která se v roce 2022 konala v Karlových Varech. A právě z dílny Antonína Dvořáka zazněly hned na úvod konického koncertu Cikánské melodie. Následovaly písně Bohuslava Martinů či árie z opery Don Giovanni W. A. Mozarta. Po přestávce se kromě Smetanovy hudby lidé dočkali také úryvku z fenomenální opery Carmen. Mladého barytonistu na klavír doprovodila oceňovaná česká klavíristka Marta Vašková. Překvapením pak pro některé mohlo být, když se barytonista sám chopil houslí a dokázal, že si rozumí i s tímto nástrojem.

Špičkové umělce na chvíli vystřídala také dorůstající naděje z místní ZUŠky. Ema Odehnalová zapívala Košiláčka Karla Bendla. „Prožili jsme opravdu nádherný koncert a už se těšíme na další,“ shrnula Ludmila Kopečná Nedomanská z pořádajícího Kruhu přátel hudby (KPH), která před publikem Emu Odehnalovou doprovodila na klavír.

Další akce KPH Konice ponese název Setkání a vystoupí na ní charismatický zpěvák a divadelní režisér David Kříž. Spolu s ním vystoupí nejen půvabná klavíristka Lucie Kubátová, ale také ženský pěvecký sbor Rousing.