Říká se, že občas kolem vás někdo jen tak proletí. Neznamená to však obvykle, že dotyčný právě plachtí vzduchem. Jinak tomu bylo v představení „Nespoutaní“ v podání souboru Losers Cirque Company. Dechberoucí tanečně akrobatická show, při níž často běhal mráz po zádech, byla k vidění ve čtvrtek 15. února v prostějovském divadle. Podobné kousky jste přitom v prostějovském Národním domě mohli vidět vůbec poprvé v jeho více jak 126 let trvající historii.

 

Pro „Lůzry“ to sice bylo již jejich třetí vystoupení v prostějovském divadle, premiérově si však s sebou přivezli i techniku v podobě tzv. trasové branky. Jednalo se o monumentální konstrukci umožňující zavěšení visutých hrazd. Aby vůbec bylo možné něco podobného v prostorách historického Národního domu instalovat, plánovalo se vše již od loňského léta. Zhruba 440 diváků pak během čtvrtečního večera sledovalo sedm akrobatů a dvě dívky. Nechyběl mezi nimi ani známý principál souboru Petr Horníček, jenž se spolu s kolegou stal v roce 2010 vítězem soutěže Česko Slovensko má talent.

Dech se divákům tajil nejen při létání dívek vzduchem, ale třeba i ve chvíli, kdy jednotliví aktéři skákali přes „švihadlo“, přičemž v této „roli“ se představil přímo jeden z nich. Vše doplňovala výrazná hudba či zajímavé kostýmy. „Bylo to úžasné představení s řadou zajímavých obrazů a scén plné originálních nápad a motivů, které ve vás probouzely fantazii. Nevěřila jsem, s jakou samozřejmou elegancí prováděli tak náročné kousky, jako by pro ně gravitace vůbec neexistovala,“ netajila své nadšení jedna z divaček.

Slušná návštěvnost dokázala, že tanečníci a akrobaté z Losers Cirque Company si už v Prostějově našli své stálé publikum. „Věřím, že se příští rok vrátí zase. Ve spolupráci s režisérem Tomášem Dianiškou nyní připravují představení nazvané Národní sbírka zlozvyků, které by mělo mít premiéru v březnu. Tak snad se nám ho podaří pro příští rok zajistit,“ zadoufala produkční Městského divadla v Prostějově Hana Šprynarová.

V nadcházejícím týdnu nabídne prostějovské divadlo romantickou klasiku Cyrano z Bergeracu, s níž přijede Městské divadlo Brno. V titulní roli příběhu o utajované lásce a statečnosti se představí prostějovský rodák Igor Ondříček, doplní jej mimo jiné populární Michal Isteník.