Až do 6. dubna můžete ve výstavních síních prostějovského zámku zhlédnout unikátní interaktivní výstavu loutek. Pořádají ji loutkáři ze souboru Pronitka prostějovského Sokola I jako součást LOUTKOFESTU 2024. Ve čtvrtek a v pátek se zájemci mohli setkat se Spejblem a Hurvínkem a jejich dlouholetým souputníkem Martinem Kláskem.

 

Loutkoherce, potažmo hlas slavných hrdinů Spejbla a Hurvínka v divadle S+H  Martina Kláska pozvali loutkáři na festival do Prostějova na základě dlouholetého kamarádství. „Známe se z přerovské celostátní přehlídky loutkových divadel už hezkých pár let. Martin našemu pozvání rád vyhověl. Nejenže po dva dny předváděl loutky, ale také pořádal seminář k jejich vodění, autogramiádu a byl i součástí focení,“ vypočítala principálka souboru Lucie Hlačíková. Martin Klásek věnoval Spejblovi a Hurvínkovi téměř 50 let života. Do divadla přišel už v 16 letech a postupem času se stal jejich třetím tátou. Jeho předchůdce Miloš Kirschner (†69) nastoupil po Josefu Skupovi (†64), který loutkám vdechl život postupně v roce 1920 a 1926. Kirschner proslavil figurky bez nadsázky po celém světě. Klásek se s divadlem Spejbla a Hurvínka oficiálně rozloučil přede dvěma lety, kdy oslavil 65 narozeniny. Jeho dřevění kolegové ale neosiřeli, Martin si čtyři roky vychovával nástupce Ondřeje Lážnovského, který šíří slávu českých postaviček dál.

Co je na výstavě k vidění

Pro návštěvníky loutkáři připravili ukázky scén a loutek divadla Pronitka, zájemci také uvidí ukázky, jak se staví loutková pohádka. „Své umění předvádí prostějovský řezbář Jaroslav Trnečka, který pro nás vyrábí loutky. Sledovat ho při práci je zážitek nejen pro děti, uvidíte, jak z kusu dřeva vznikne živý dřeváček,“ přiblížila za pořadatele Alena Přidalová.  Loutkáři v průběhu výstavy pravidelně uvádí minipohádky Zámek, Peklo, Strašidelný les a Dračí jeskyně. Poslední místnost galerie je věnována youtuberům minulosti, což jsou stará divadélka a jejich stejně staří herci. I oni totiž v minulosti bavili spoustu dětí i dospělých.

Na místě jsou k dispozici omalovánky s tematikou loutkového divadla a dílničky, zájemci si mohou vyplnit test o znalosti loutkářské minulosti.

O výzdobu sálů se postarali studenti prostějovské střední školy ART ECON.

Loutkofest zve na tanec a zpěv

Pořadatelé nezapomněli ani na tanec a zpěv. Ve čtvrtek 21. března pořádají od 16 hodin v divadelním sále ZUŠ Prostějov v zámku Písničkovou show loutek. Účinkovat bude Pěvecký sbor ZŠ v Melantrichově ulici a Ashena Brennerová. Vstupné na akci je dobrovolné.

O tři dny později, a to v neděli 27. března, se přesunou do KaSCentra v Komenského ulici. Od 10 hodin se tam bude konat Velký pohádkový rej s loutkami. „Je určen pro prince a princezny, tak přijďte v kostýmech,“ vzkazuje Lucie Hlačíková. Součástí programu je i minidiskotéka Míši Růžičkové. Vstupenky v hodnotě 150 korun můžete zakoupit již nyní v prodejně Švadlenka – galanterie Bivoj Kolář, Újezd 2, Prostějov, Tyl – Hudební nástroje Prostějov, Kramářská 3, Prostějov, Zlatá brána – spodní prádlo Radúza, 1. patro a v sokolovně Sokol I, Skálovo nám. 4, Prostějov.