První dáma českého soulu, ostravská rodačka, skvělá zpěvačka, pianistka, skladatelka zavítá do prostějovského Společenského domu se svým galakoncertem. Můžete se těšit na takové hudební klenoty z jejího repertoáru, jako jsou například Lásko, voníš deštěm, Ten vůz už jel, Skořápky ořechů, Markétka, Zřejmě letos nikde nejsou kytky, S tím bláznem si nic nezačínej a řadu dalších.

 

Zpěvačka Marie Rottrová pochází z hudebnické rodiny, otec byl varhaník, matka zpěvačka. Od mládí se učila hrát na klavír. Po maturitě na bohumínském gymnáziu pracovala jako úřednice ostravské pobočky Československé státní spořitelny. V roce 1960 se zúčastnila ostravské hudební soutěže, která hledala mladé talenty a kterou doprovázel orchestr Gustava Broma. Na podkladě této soutěže dostala pozvánku do Československé televize, kde vystoupila poprvé s písničkou Jana Hammera a Jaromíra Hořce rozmarné stvoření.

Po celou dobu odolávala nabídkám na přesídlení do Prahy a až do roku 1985 zůstávala věrná rodné Ostravě. V roce 1970 dostala nabídku ke vstupu do týmu Karla Gotta, kterou odmítla. První gramofonové desky se dočkala v roce 1968. Od tohoto roku zpívala se skupinou Flamingo, která se později přejmenovala na Plameňáci. Stálou členkou této bigbeatové kapely se stala v roce 1969.

I když v 70. letech zůstávala věrná Ostravě, začala se prosazovat v celorepublikovém měřítku. Velkých úspěchů dosáhla s písněmi Lásko nebo Řeka lásky. Hitových rozměrů dosáhly také převzaté verze zahraničních melodií jako Markétka či Hodina H. Kromě středního proudu a soulu se profilovala také jako interpretka šansonů a rockových balad, mezi něž patří písně To mám tak ráda, Lásko, voníš deštěm či Ten vůz už jel. V seznamu svých hitů figuruje Marie Rottrová příležitostně i jako autorka hudby, příkladem je hit Měli jsme se potkat dřív. Pozoruhodné jsou nepochybně výsledky její spolupráce s muzikanty Jaroslavem Wykrentem, Zdeňkem Vřešťálem, Vítem Sázavským a autory textů Helenou Fikejzovou a Jaromírem Nohavicou. Spolupracovala také se skvělou zpěvačkou Zuzanou Navarovou. V soulovém období jí byla vzorem například Aretha Franklinová, podle níž jí byl dán přídomek „česká Lady Soul“.

 

Kdy: středa 24. dubna od 19:00 hodin

Kde: Společenský dům, Prostějov