Když nemůžou Prostějované za kulturou, musí kultura za nimi! To si řekli organizátoři z městského Kulturního klubu Duha, kteří si na pátek 12. března připravili historicky první Prostějovský den plný on-line kultury. Celodenní program si mohli náležitě užít všichni od dětí až po seniory.

Pro sledování kulturního programu lidem stačilo připojit se v danou dobu na internet a užít si živý program, který by nikde jinde nenašli. Vše mohli sledovat prostřednictvím webových stránek města Prostějov, na jeho facebookovém profilu či na kanálu YouTube.

Dobíjení baterek pro každého

Jako první v pátek dopoledne vystoupila Míša Růžičková, jež se společně s dětmi vydala na dalekou cestu plnou hravých písniček i pohybu. Společně putovali po všech kontinentech planety Země a objevovali při ní známá i exotická zvířátka. „Děkujeme za úžasné dopoledne. Vyšlo nám to akorát po distanční výuce a děti si to moc užily,“ vzkázala Míše i organizátorům Marie Pešková.

Po obědě ostravskou písničkářku vystřídala muzika čistě domácí provenience. Populární kapela Novios v čele se zpěvačkou Zuzanou Kožňárkovou by nyní v „normální“ plesové sezóně měla diář plný velkých plesů v prostějovském „Kasku“ či Národním domě. Na on-line koncert k sobě přivzala klavíristu a prvního starostu polistopadového Prostějova Miroslava Zikmunda. Své vystoupení pak zakončila skladbou známou z repertoáru Beatles i Marty Kubišové Hey Jude. „Děkujeme, člověk si uvědomí, jak moc mu to chybí,“ vystihla po skončení přenosu Kateřina Sekaninová.

V podvečer pak přišel na řadu populární muzikálový zpěvák Radim Schwab, kterého Prostějované velmi dobře znají z jeho pravidelného vystupování v rámci Prostějovského kulturního léta či zimy. Toho tentokrát na klavír doprovodil Petr Ožana. „Bravo, kluci byli úžasní. Překvapením večera pro mě byl zpívající Petr Ožana. Kéž bychom se už mohli opět vidět živě! Zase jsem si díky vám dobila na chvíli baterky,“ okomentovala vystoupení Jiřina Chalupníčková.

Repete možná až v létě

Spokojeni byli i organizátoři. „Myslím, že to dopadlo dobře. Program byl vytvořen tak, aby oslovil všechny generace. Jsme rádi, že se podařilo zvládnout všechny možné technické komplikace,“ zhodnotila Milada Sokolová, náměstkyně prostějovského primátora odpovědná za kulturu ve městě. Té jsme se zeptali, zda se ještě něco podobného bude opakovat. „Zatím to neplánujeme, nicméně záležet bude na vývoji epidemické situace. Pokud bude nepříznivá, pak se na internet zřejmě přesune minimálně část chystaného Prostějovského kulturního léta, které by se mělo rozjet už v polovině letošního června,“ uzavřela Milada Sokolová.