Jsme zahlceni „koronavirovými“ zprávami a tak si nevšímáme běžných věcí. Až nářky některých mých kamarádů mě upozornily na to, že nám stále běží převod digitálního televizního vysílání. O problematiku jsem se začal více zajímat, když i mně přestaly hrát pozemní stanice skupiny TV Nova, a jelikož se domnívám, že neznalých „věci“ je i v Prostějově více, dávám v plen, co jsem pozjišťoval.

Máme tady celkem čtyři finální sítě DVB-T, a to multiplexy 21 až 24. které obsahují také 10 rozhlasových programů a brzy do nich vstoupí další tři televizní kanály. Celkem 40 televizních programů mohou po přechodu na DVB-T2 naladit v tomto novém vysílacím standardu všichni diváci v České republice. Tedy alespoň v celoplošných sítích, jejichž signál pokrývá drtivou většinu území státu. Nejvíc programů, celkem 16, nabízí multiplex 24 provozovaný společností Digital Broadcasting. Žádný z nich ale není ve vysokém rozlišení obrazu (HD), byť například ostravská regionální TV Polar takto vysílala v Přechodové síti 13 (stejně jako celostátní programy JOJ Family a Prima Comedy Central). V přechodových multiplexech ale televizní stanice vysílaly zdarma, za šíření signálu ve finálních sítích DVB-T2 již platí komerční ceny a šíření programu v HD kvalitě je dražší.

Přesto čtyřicet procent televizních programů dostupných v celoplošných sítích DVB-T2 využívá HD rozlišení. V multiplexech provozovaných Českými Radiokomunikacemi (CRA) jsou to dokonce dvě třetiny. Jde o kompletní televizní obsah veřejnoprávního multiplexu 21 (ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT 3 HD, ČT 24 HD, ČT Sport HD a ČT :D/art HD), dále o drtivou většinu programů skupiny FTV Prima v multiplexu 22 (Prima HD, Prima Cool HD, Prima love HD, Prima Zoom HD, Prima Max HD, Prima Krimi HD, CNN Prima News HD) a programy TV Seznam HD a TV Barrandov HD v multiplexu 23. Celkem tak lze bezplatně přes DVB-T2 přijímat z celoplošných sítí celkem 16 televizních programů v HD kvalitě.

CRA navíc ve svojí síti 23 šíří i jediný Ultra HD program v českém DVB-T2, dokumentární kanál NASA UHD. Pro jeho příjem ale diváci potřebují televizor nebo set-top box v Ultra HD/4K rozlišení. Přijímače, které jsou HD ready nebo Full HD, sice program detekují, ale reprodukují pouze jeho zvuk.

Dodám ještě, že regionální televize samozřejmě pokrývají jen omezená území ve svých městech a okolí, ale pokud bychom připočetli i je, tak pak tady máme najednou 77 programů.

Pro fajnšmekry je třeba uvést, že tady máme i celou škálu zahraničních digitálních multiplexů, a to s celkem 11 slovenskými stanicemi, 4 rakouskými a 25 polskými, samozřejmě tohle je už pro ty jedince, kteří investují do pořádných antén a zesilovačů, takže jde spíše o kategorii nadšenců, ale proč ne.

Máme tady i řadu nadšenců do digitálního rozhlasového přenosu, tady je třeba připomenout, že potřebujete tzv. DAB+ radiopřijímač, ten se už dá pořídit za vcelku rozumné částky. Kdo rád poslouchá rádio, může se také nabažit do sytosti, protože tu máme Multiplex CRo DAB+ Region MORAVA s 15 stanicemi, multiplex Multiplex CRa DAB+ s 13 stanicemi. Digitální rozhlasové programy jsou k dispozici zdarma. Kromě nákladů na pořizování kompatibilního rádia DAB+ neexistují žádné dodatečné náklady. Se standardem DAB+ lze prostřednictvím antény přijímat nejen zvukové signály, ale také texty, obrázky a další data. V závislosti na typu zařízení lze přijímat následující doplňkové služby:DLS / DLS+ (služba Dynamic Label Service / Dynamic Label Service+): Doprovodné textové informace, jako například: umělec, název skladby, název alba, zpravodajství, doprava atd. Všechny informace se objeví na displeji rádia i v několika řádcích. EPG (elektronický programový průvodce): Podrobný přehled pořadů vysílaného programu vám umožní nahlédnout i několik dní dopředu. SLS (Slideshow Service): Na displeji rádia se objeví loga stanic, interpret, album, moderátor, web kamera ze studia, graficky zpracované počasí nebo dopravní informace atd.

Takže asi tak, snad jste z toho rozumní...