Je to pěkný, zateplený bytový dům v klidné části města. Drtivá většina jeho obyvatel je naprosto bezproblémová. Jeden z nich tady však dělal hotové peklo. Zhruba pětatřicetiletý muž opakovaně vyhrožoval, že celý dům vyhodí do vzduchu či jej zapálí, se sekerou v ruce útočil na ostatní včetně dětí. Za jeho psychickými i jinými problémy stály dle některých zdrojů z jeho blízkopsti drogy. Přestože se kvůli dluhům nedávno musel přestěhovat, na dům v ulici Dr. Horáka jako by stále dopadal určitý STÍN MINULOSTI...

 

Pět policejních aut a dva hasičské vozy zasahovaly loni v létě v ulici Dr. Horáka v Prostějově. Důvodem bylo vyhrožování jednoho z nájemníků, který se kvůli vypnuté elektřině dostal do konfliktu s dalšími obyvateli domu. Své výhrůžky podpořil sekerou, kterou ohrožoval ostatní. „Řval, že rozseká mě i mé děti,“ vypověděla tehdy jedna z obyvatelek.

V případě tohoto šílence se rozhodně nejednalo o první podobný exces. Už koncem loňského ledna se zabarikádoval ve svém bytě, kde vyhrožoval sebevraždou i založením požáru. Při příchodu zásahové jednotky chtěl skočit z okna, těžkooděnci jej museli nahánět v jeho bytě zaplněném až po strop odpadky.

Přestože byl muž opakovaně policisty zadržen, do bytu se po určité době vždy vrátil. Ostatní obyvatelé domu tak měli celkem oprávněné obavy, že své agresivní záchvaty bude opakovat. Toho se již bát nemusí, úplný klid tu ovšem nepanuje. „Zhruba na konci uplynulého roku se tento muž musel vystěhovat. Byt mu patřil, ale jelikož měl dluhy, tak o něj přišel. V dražbě jej koupila realitka, která se jej nyní snaží pronajmout. To se jí však zatím nedaří. Další problém vězí v tom, že hned ve vedlejším bytě bydlí dosti hlučná romská rodina, se kterou jsou tu občas problémy,“ nastínila Večerníku život v domě jedna z jeho obyvatelek.