Spoustu filmů, ale také spoustu akcí přichystalo na listopad kino Metro 70. Prostějovský kulturní stánek chystá na jedenáctý měsíc roku několik setkání s významnými osobnostmi filmového dění, stejně jako oslavy. A snaží se posunout spolupráci s prostějovskou hvězdárnou, s níž v minulosti třeba uspořádal letní promítání snímku Černobyl. V první řadě ale bude listopad o oslavě padesátin kina, které se loni nemohly uspořádat kvůli koronaviru.

 

„Plánujeme na večer 20. listopadu pěknou akci, kterou bude moderovat David Hrbek z olomouckého muzea umění. Snažili jsme se pak najít osobnosti z filmového světa spjaté s Prostějovem,“ prozradila ředitelka kina Barbora Kucsa Prágerová.

A kdo tedy třeba do Prostějova přijede? Třeba osobnosti, které už město v minulosti navštívily. „Naše pozvání mezi jinými přijal režisér dokumentárních filmů Vít Klusák, například režisér snímku V síti. Z toho máme velkou radost. Účast potvrdil také Václav Marhoul, který momentálně chystá film v Hollywoodu. Další jména jsou v jednání,“ uvedla ředitelka kina. Vše bude samozřejmě odvislé od toho, jaká bude aktuální situace kolem koronaviru.

Vůbec nejdříve se ale v listopadu kino zaměří na ty, kterým není věda cizí. A pokud ano, přesto se rádi poučí. „Již tento pátek pátého listopadu nás čeká retrospektiva festivalu Akademia film Olomouc (AFO). Budeme mít vědecký den v kině, před ním nafoukneme obrovskou zeměkouli. Dojednáváme také spolupráci s hvězdárnou. Pokud by vyšla, tak by mohl na kopuli být velký dalekohled na pozorování hvězd,“ láká na listopadový program Barbora Kucsa Prágerová.