Kvinteto týmů, podobná startovací pozice, zcela rozdílné ambice. A nakonec pět naprosto odlišných příběhů. To byl fotbalový podzim 2021 z pohledu pěti prostějovských zástupců ve skupině „B“ I.A třídy Olomouckého KFS. Jedno však mají čtyři z pěti celků společné, umístěním příliš nepřekvapily. Čechovice jsou na vrchu tabulky, Kostelec s menším odstupem za elitou, Určice v horším průměru, Protivanov dole. O nečekaný výsledek se jednalo snad jen v případě Plumlova.

Plumlovští patřili k týmům, s nimiž možná někteří tolik nepočítali. Jenže to udělali chybu, mužstvo otevírá druhou polovinu tabulky a to je jistě úspěch. Tým, který převzal před sezónou hrající kouč Miroslav Takáč, se mohl spolehnout na dobře pracující defenzivu a zodpovědnost ve hře. Ne nadarmo, jsou Plumlovští označováni za mistry defenzivního fotbalu. Výsledkem je nejméně inkasovaných branek ze všech týmů této grupy. Při současné pohodě přitom nemusí být současný stav a sedmé místo konečnou stopáží.

Naopak zbývající dva týmy z regionu nepřekvapily. A zejména v případě Určic platila pověstná sinusovka – jednou byly nahoře, jednou dole. Ještě s trenérem Davidem Kobylíkem začaly těsnou prohrou s Plumlovem. Následně už braly body, navíc proti rezervě 1.HFK Olomouc. Na závěr srpna však přišla šílená prohra 2:6. A prvotní obstojný nástup byl zapomenut. Krátce nato tým měnil trenéry, Kobylíka nahradil Petr Gottwald. Zprvu se však týmu pod jeho vedením nedařilo. Dostával strašně moc branek, prohrával, měl problém se sestavou. Jak se ale říká – konec, dobrý, všechno dobré. Přestože s Kostelcem a Hlubočkami propadl, následně se už týmu přeci jen dařilo. A začal vyhrávat. Jako klíčové se ukázalo derby s Protivanovem. V něm Určice těsně, ale přece vyhrály. I díky tomu závěr podzimu byl přeci jen příjemnější. Tým vyhrál třikrát v řadě a posunul se od fotbalového propadliště. Důležité ale je, že mužstvo ještě nemá vyhráno, o motivaci mají zkrátka Určice postaráno.

Totéž dvojnásob, ne, rovnou trojnásob, platí o Protivanovu. Mladý tým totiž navázal na předešlé roky. V tom špatném tedy. Tým z Drahanské vrchoviny měl totiž už v předešlých ročnících problém s udržením příslušnosti k soutěži. Nyní je v ještě horší situaci než předtím. Předposlední místo je vlastně zázrakem. Družina Pavla Musila prohrávala jak na běžícím pásu.

Začátek sezóny přitom Protivanov neměl úplně špatný. Na úvod zapsal dva body se Slavonínem. Pak sice prohrál vysoko s Bělotínem, nicméně následně porazil 3:0 Plumlov, což je vzhledem k jeho defenzivě velký počin, a následně jen těsně Protivanovští prohráli s Holicí. Tým pokračoval ještě v relativně vyrovnaných zápasech, ztrácel však v koncovce. Bodoval ještě s Dubem a potom nic, konec. Zejména na utkání s Kostelcem a Hlubočkami budou chtít určitě zapomenout.

I když ale Určice a Protivanov dělí skoro půlka tabulky, jedno mají společné – do zbytku sezóny mají ještě na čem pracovat a o co hrát. Určice o víc než „jen“ o čest. Plumlovští pak zase na co navazovat.