Tohle se pořádně protahuje! „Už pět let jezdíme na krajský úřad do Olomouce a zatím stále bez výsledku. Původně to vypadalo, že se bude jednat o projekt století, ale pak se to jen osekávalo a podle nynějších plánů by se měly nakonec opravovat jen některé úseky.

Ale ani s nimi se neděje vůbec nic a my nevíme, na čem jsme,“ takto hodnotí starosta Stínavy Pavel Bokůvka přípravy projektu opravy silnice z Prostějova přes Ohrozim, Vícov, Stínavu, Malé Hradisko a Protivanov.

 

Už by bylo na čase! Ani více jak pětasedmdesát let po skončení druhé světové války Prostějovsko stále nepřišlo o jednu ze svých kuriozit. Tou je panelová silnice vedoucí z Prostějova do Ohrozimi, která byla postavena za protektorátu Čechy a Morava. Stalo se tak v souvislosti s rozmachem tehdy strategického letiště ve Stichovicích. Od té doby komunikace doznala jen minimálních úprav.  

Paradoxně stav panelovky je ještě celkem solidní ve srovnání s vyasfaltovaným úsekem přímo v ohrozimském kopci, který se stal skutečným symbolem katastrofálního stavu silnic po letošní zimě.

Ambiciózní projekt

Přitom na klíčové silnici se mělo začít pracovat už loni. Rekonstrukce „Hitlerovy dálnice“ se měla stát součástí oprav komunikace vedoucí z Prostějova přes Ohrozim, Vícov a Protivanov až k hranicím Olomouckého kraje. „Problém spočívá v tom, že silnice v úseku „ohrozimského kopce“ není zcela ve vlastnictví Olomouckého kraje, ale vede přes parcely soukromých vlastníků. Olomoucký kraj tak v současnosti oslovuje jednotlivé majitele a nikdo neví, jak to dopadne,“ osvětlil před necelými třemi lety zapeklitou situaci starosta Ohrozimi Michal Lukeš s tím, že první etapa se měla dotknout právě úseku z Prostějova až do Vícova.

Dlouhé průtahy

Vše se ovšem neúměrně protahuje. „Už jsme absolvovali nespočet setkání se zástupci kraje, ale pořád se dozvídáme něco jiného. Nikdo absolutně neřekne, kdy to bude. Pokud mají už tak dlouho problémy s výkupem pozemků, nechápu, proč už je dávno nevyvlastnili,“ nebral si servítky Pavel Bokůvka, který na zástupce hejtmanství dle svých slov opakovaně apeloval, aby s neutěšeným stavem silnice něco udělali. „Je to asi dva roky, co jsem dokonce tehdejšího krajského náměstka pro dopravu Jana Zahradníčka vzal na projížďku po celé téhle silnici. A on mi tehdy povídá: ‚No, vy schválně jedete po těch největších hrbolech!‘ zavzpomínal Bokůvka, podle něhož se situace s novým vedením kraje nijak nezlepšila. „Zatímco dřívější hejtman s námi alespoň pravidelně jednal, toho nového jsem ještě vůbec neviděl. Poslední schůzka na kraji se konala, tuším, v lednu, ale na ní nikdo z vedení úřadu přítomný nebyl. Setkali jsme se pouze s projektanty a ti nám tedy nic konkrétnějšího neřekli,“ netajil své rozčarování starosta Stínavy. 

Kraj zatím neodpověděl

 O vyjádření požádal Večerník prostřednictvím otázek zaslaných e-mailem i zástupce Olomouckého kraje. Především nás zajímalo, jak to aktuálně s projektem na rekonstrukci silnice II/150 vypadá a kdy by se práce mohly rozběhnout? Přestože jsme dotazy poslali již ve středu, odpovědí jsme se však do uzávěrky tohoto vydání nedočkali. Čekat budeme dál a snad tak budeme moci učinit v některém z dalších vydání.