Za poslední více než týden se docela roztrhl pytel se změnami v hráčských kádrech, jež oznámily jednotlivé kluby volejbalové UNIQA extraligy žen ČR. Dvě novinky se týkají i dosavadních či dřívějších plejerek Prostějova.

Místní fanoušky bude určitě dost zajímat návrat odchovankyně VK a dlouholeté nahrávačky zdejšího týmu Michaely Zatloukalové k aktivní kariéře po rodičovské pauze. Míša dosud působila jen ve vékáčku, přičemž v létě 2020 přerušila svou sportovní dráhu kvůli očekávanému narození potomka.

Nyní je zpět, ovšem nikoliv v mateřském oddílu. Zamířila do nedalekého Přerova, kde vytvoří nahrávačskou dvojici se sestrou Lucií Zatloukalovou. Což přináší do nejvyšší české soutěže zajímavý a v novodobých dějinách dosud asi nevídaný unikát.

Pouhý rok strávila na Hané smečařka Tereza Pluhařová po loňském příchodu z Frýdku-Místku. Nyní šla zase o dům dál, konkrétně do družstva Šelem Brno. Tam budou mít i jednu novou mladou nahrávačku z Králova Pole Radku Mokrou.

Jména prvních čtyř posil zveřejnilo vedení UP Olomouc. Jsou jimi chorvatská reprezentační nahrávačka Lara Štimac z Mladosti Záhřeb, univerzálka Elena Babič (ŽOK Brčko), členka národního výběru Bosny a Hercegoviny, dále kapitánka venezuelského nároďáku nastupující na bloku Aleoscar Blanco a slovenská smečařka Zuzana Šepeľová ze Slávie EU Bratislava. Nové posily nahradí odcházející Kateřinu Valkovou, Lucii Novou, Marii Schlegel, Michaelu Madsen, Katarinu Pilepič a Katrinu Zilberman. Teď úpéčko shání další smečařky. „Rozhlížíme se a jednáme, samozřejmě v rámci našich ekonomických možností. Určitě nechceme nijak rozhazovat a klub zadlužovat,“ uvedl olomoucký předseda Jiří Zemánek.

Dvě velké ztráty hlásí Olymp Praha, neboť mu odchází výrazné opory stříbrné základní sestavy z uplynulého ligového ročníku: jak účko Aneta Kocmanová Havlíčková (návrat do Turecka), tak smečařka Eva Hodanová (přestup do německého Aachenu). Rovněž TJ Ostrava zůstane bez dvojice dosavadních tahounek. Mladá univerzálka Klára Žarnovická bude studovat za mořem v USA na Florida Atlantic University, smečařka Karin Žolnerčíková ji napodobí na Stetson University Beach Volleyball.

Co dál? Od přerovských Zubřic přechází do Frýdku-Místku nahrávačka Anna Přibylová, KP Brno angažovalo talentovanou reprezentantku Slovenska Terezu Hrušeckou (doteď VTC Pezinok). A příval čerstvých personálních novinek bude určitě pokračovat.