Týden po skončení úspěšného mistrovství světa družstev U14 začala v areálu TK Agrofert za Kosteleckou ulicí další důležitá tenisová akce – mužský turnaj kategorie ITF25 PROSTĚJOV OPEN 2021 by Nový Zeleneč, který je dotovaný částkou 25 tisíc amerických dolarů. V jeho startovním poli lze nalézt velmi zajímavá jména včetně dvou čerstvých vítězů prestižních akcí hraných jinde v tuzemsku.

„Jasnou jedničkou našeho klubu na letošním PROSTĚJOV OPEN je Dalibor Svrčina, který právě vyhrál challenger na pražské Spartě. Což je vyšší turnajový level a pro něho obrovský úspěch, jenž mu výrazně pomůže do další kariéry. Uvidíme, jak tenhle triumf vstřebá, jak se bude cítit po náročném programu i přejezdu domů. Ale věřím, že na důvěrně známých domácích kurtech bude mít nezmenšenou motivaci startovat,“ řekl Večerníku šéftrenér mládeže TK Agrofert Ivo Šilhánek.

„Ohromnou radost nám udělal také Daniel Siniakov titulem z Pardubické juniorky, což je mistrovství republiky staršího dorostu. Šlo již o 94. ročník a Dan coby nový národní šampión rovněž nebude na PROSTĚJOV OPEN chybět. Stejně jako poražený finalista v Pardubicích Jakub Menšík, taky náš hráč. Dostal volnou kartu, totéž platí pro Adama Jurajdu,“ prozradil Šilhánek.

Dalšími prostějovskými zástupci na domácím klání budou zkušený matador (současně už i trenér) Jaroslav Pospíšil a člen místního extraligového týmu David Poljak. „Ze zahraničních účastníků jsou nejvýš v aktuálním světovém žebříčku ATP Tour Lucas Miedler z Rakouska, Američan Nick Chappell, Nikolas Sanchez Izquierdo ze Španělska či Bělorus Vladzimir Ignatik. Zajímavým jménem rozhodně je i Toby Kodat, nevlastní bratr Nicole Vaidišové s občanstvím USA,“ představil Šilhánek papírové lídry startovního pole PROSTĚJOV OPEN 2021.

Týdenní boje zahájila už včerejší dvě úvodní kola kvalifikace, jež vyvrcholí dnes, tj. v pondělí 16. srpna, od 10.00 hodin, v pozdějších hodinách začne již také hlavní soutěž. První kolo dvouhry bude pokračovat v úterý 17. srpna, další program je následující: středa 18. srpna – 2. kolo, čtvrtek 19. srpna – čtvrtfinále, pátek 20. srpna – semifinále (plus finále čtyřhry), sobota 21. srpna – finále. Denně od 10.00 hodin.

Úvodní kolo bojů o hlavní soutěž absolvovalo celkem 16 domácích tenistů, z nichž se polovině povedlo projít do dalšího kola. A včera odpoledne byl již také turnaj rozlosován. Nasazenou jedničkou je Rakušan Miedler, 315. hráč světového žebříčku. Roli dvojky plní Chappell z USA (349.), trojkou je Španěl Sanchez Izquierdo (365.) a čtyřkou známý Ignatik z Běloruska (378.). Nejvýše nasazeným Čechem je domácí Dalibor Svrčina na pozici 7, který se utká s krajanem Adamem Jurajdou. Také na Daniela Siniakova čekán české derby a to proti Krumichovi.

„Vzhledem k tomu, že jde o pětadvacítku, má náš turnaj hodně silné hráčské obsazení. A tomu bude jistě odpovídat i jeho tenisová kvalita, na danou kategorii nadprůměrně, až mimořádně vysoká. Určitě je na co se těšit,“ zdůraznil Ivo Šilhánek s tím, že samozřejmostí je dodržování přísných hygienických pravidel proti šíření koronaviru jak pro samotné aktéry, tak pro všechny lidi spjaté s organizací akce i pro diváky.

 

LOS PROSTĚJOV OPEN 2021

Dvouhra - 1. kolo: Miedler (Rakousko - 1) – kvalifikant, Nejedlý (ČR) – Sektič (Bosna a Hercegovina), Stettner (Německo – DK) – Jeníček (ČR), Diaz Acosta (Argentina – 6) – kvalifikant, Ignatik (Bělorusko-4) – kvalifikant, Menšík (ČR-DK) – Kodat (USA), Pospíšil (ČR) – Alvarez Varona (Španělsko), Jurajda (ČR-DK) – Svrčina (ČR-7), Piros (Maďarsko-5) – Donald (ČR-DK), kvalifikant – kvalifikant, Krumich (ČR – Siniakov (ČR), kvalifikant – Sanchez Izquierdo (Španělsko-3), Rybakov(USA) – Poljak (ČR), Gengel (ČR)  - kvalifikant, Reček (CR) – kvalifikant, Rumler (ČR) – Chappell (USA-2)

1. kolo kvalifikace: Tomáš Krčma – Tom Gentzsch (Německo) 0:6, 2:6; Dillenz – Mareš 4:6, 3:6; Káňa –Sklenka 1:6, 1:6; Samuel Paulovčák (Slovensko) – Fred Olivier Schommer (Německo) 6:0, 6:2; Staider (USA) – Hornitschek (Německo) 4:6, 2:6; Aregger (Švýcarsko) –Krošlák (Slovensko) 2:6, 2:6; Černý – Pánik 3:6, 5:7; Halfinger (Německo) –Mališ 6:4, 4:6, 8:10; Vlkovský – Válek 6:4, 4:6, 9:11; Lahký (Slovensko) –Jindáček 7:6, 6:2; Muchtarulin (Ukrajina) – Havlíček 3:6, 2:6; Patzanovsky (Německo) –Sámoši (Slovensko) 6:0, 6:1; Graf (Německo) –Poštolka 6:3, 5:7, 10:7; Jančovič (Slovensko) – Jermář 6:7, 2:6; Pátý (1673.) –Sapala (Polsko) 6:1, 6:0; Příhoda –Endler (Německo) 5:7, 6:4, 9:11