Kletby nelze brát na lehkou váhu. Obzvláště jsou-li vysloveny krátce před smrtí. To je zřejmě hlavní poselství dvou příběhů, které se odvíjely před očima návštěvníků oblíbených nočních prohlídek plumlovského zámku.

Ty se na jedné z turistických dominant regionu konaly uplynulý pátek i sobotu a opět se těšily značnému diváckému zájmu. Ostatně všechny termíny byly vyprodány, v sobotu tak musel být ještě jeden přidán. Poslední prohlídky pak začínaly o pravé půlnoci. A večerník byl u toho!

Ještě před svým zahájením se noční prohlídky potýkaly s nenadálým problémem. Kvůli nejrůznějším komplikacím, které v této době už opět přináší přejezd přes hranice, nemohli dorazit šermíři ze Slovenska se svými souboji a ohňovou show. Naštěstí se za ně podařilo najít důstojnou náhradu z vlastních řad.

Samotné noční prohlídky pak postupně nabídly dva příběhy. První z nich pojednával o přísné rychtářce, která měla rozsoudit spor dvou výrobkyň dámských čepců. Přestože se za začátku tvářila přátelsky, její vlastní ješitnost ji přivedla k dosti krutému rozhodnutí. Za to byla prokleta, při pohledu na milovaného muže zkameněla a dodnes ji lze spatřit ve skále zvedající se nad Podhradským rybníkem.

Druhý příběh zachycoval trable stavitele plumlovského zámku Jana Adama z Lichtenštejna. O bohatého nápadníka projevovala zájem celá plejáda urozených dam, on si však mezi nimi vyvolil sličnou, nicméně neurozenou schovanku Marii. Jedna ze šlechtičen nebyla s touto volbou smířena a nebohou Marii nejprve zavraždila. Šílený čin posléze svedla na služebnou, kterou kníže nechal popravit. Za to jej ubohá žena proklela a jeho plány na stavbu velkorysého zámku o čtyřech vysokých křídlech z tohoto důvodu vzaly za své.

Jak je vidno, oba příběhy se odehrávaly za dávných dob, v nichž nebylo o krvavé události nouze. „Tuším, že mi jednu dceru v příběhu popraví a druhou probodnou a vyhodí z okna zámku,“ posteskla si s úsměvem plumlovská starostka Gabriela Jančíková, která se s manželem vypravila zhlédnout výkony svých dospělých ratolestí.

Mezi návštěvníky bylo možné v doprovodu rodičů spatřit děti malé, větší i ty odrostlejší. „Představení se nám moc líbilo, herci byli opravdu velmi dobří. Oba příběhy měly dosti dramatické rozuzlení, takže se naše malá dcerka po nich málem rozbrečela. Na druhé straně s úlevou sledovala, jak jednotliví protagonisté po skončení scény nakonec ‚ožívají‘,“ poznamenala jedna z přítomných maminek.

Na zámku v Plumlově to bude žít i o nadcházejícím víkendu, kdy se zde bude konat akce Řemesla na Plumlově. Lidé se mohou těšit na ukázky středověkého soustruhu, zbrojířství, provaznictví, karetkování, lucetkování a dalších řemesel. V doprovodném programu vystoupí mimo jiné šermířské skupiny Reliquia, Taurus a Plus Ultra.