Tohle je opravdu krásný kus přírody! Naučná stezka Kladecko vede od nádraží v Jesenci přes tzv. Napoleonskou cestu, pozoruhodný mokřad u říčky Bělá až k železniční zastávce Šubířov v Nectavském údolí. Na trase dlouhé 6,5 kilometru seznámí návštěvníky prostřednictvím dvanácti panelů s historickými a přírodními zajímavostmi kraje. Jednotlivé panely se však dostaly do katastrofálního stavu. Proto se je místní ochránci přírody rozhodli letos obnovit. Nyní se je chystají představit veřejnosti. Sraz je naplánovaný na středu 17. listopadu v 10:00 hodin na nádraží v Jesenci.

V roce 2004 provedli ochránci přírody z Kladek celkovou rekonstrukci stezky, kterou zřídil Okresní úřad Prostějov v roce 1993. Po sedmnácti letech provozu byla většina panelů na trase v dezolátním stavu. Některé byly dokonce zničené úplně. „Proto jsme se letos rozhodli stezku renovovat. Vše, co bylo porušené, jsme opravili, panely dostaly nové stříšky i nátěry. Zatraktivnil se i jejich obsah, na každém z nich si mohou lidé přečíst nějakou zajímavost či vyluštit hravý úkol. Prostřednictvím QR kódu jsou propojené i s moderními webovými stránkami,“ nastínila Jiřina Kličková z Českého svazu ochránců přírody.

Rozpočet na celou akci byl 180 000 korun. „Rozhodli jsme se využít dotaci Olomouckého kraje. Bohužel místo předpokládané poloviny nákladů jsme obdrželi dotaci pouze sedmadvacet procent... Jsme proto velmi rádi, že nám spolu s jednou soukromou firmou přispěli i obce Jesenec, Kladky a Dzbel. Zbytek jsme doplatili z vlastního zdrojů,“ zmínila se Kličková, která se už těší, až bude moci novou stezku představit veřejnosti. „Sejít bychom se měli ve středu 17. listopadu na nádraží v Jesenci. Věřím, že nové barevné tabule všem zájemcům oživí šedivé podzimní dny,“ pozvala všechny nadšenkyně ochranářů přírody.

Stezka vede Přírodním parkem Kladecko, jehož členitá zvlněná krajina je v místě charakteristická střídáním polí, lesíků, luk a pastvin, které jsou často odděleny mezemi. Zvláštní ráz mají ostrůvky devonského vápence. Nejvýraznějším vrchem je známá Průchodnice. Na mnoha místech se zachovaly ohrožené a vzácné druhy rostlin i živočichů.