Holandská ulice, Jezdecká ulice. To jsou v Prostějově dvě lokality, kde měly vzniknout takzvané komunitní domy. Tedy bytové jednotky určené spíše starší populaci. Ale i místnosti, kde by se rovněž obyvatelé mohli scházet s mladšími sousedy. A vytvářet tak onu avizovanou komunitu. Jenže od plánů uplynulo více než pět let a domy nikde. Večerník pátral, kde se smělé plány zadrhly.

Jak se zdá, v těchto lokalitách hned tak nic nebude. Místo toho nechal magistrát postavit komunitní dům v Sušilově ulici. Areál jezdeckých kasáren naopak stále zeje prázdnotou a pustne, místo plánované „bytovky“ v Holandské ulici je rovněž volné prostranství. Natrvalo?

„S těmito stavbami se už nepočítá. Byl vypsaný dotační program, jenže na peníze z něj jsme tehdy nedosáhli,“ konstatuje neradostně náměstkyně prostějovského primátora pro sociální oblast Alena Rašková. Nakonec město alespoň postavilo zmíněný dům v Sušilově ulici pro desítky nájemníků. „Velkoryse jsme kvůli podmínkám užití dotace upravili prostory. A vznikla zde požadovaná komunitní místnost,“ ohlíží se v čase Rašková.

Jenže co Holandská ulice? Nebo komunitní bydlení v místě jezdeckých kasáren? „Program skončil, náhradní zatím vyhlášen nebyl. A financovat vše jen z peněz magistrátu nejde. O těchto projektech jsme tak nyní neuvažovali,“ potvrzuje Rašková.