Fotbalové zápasy bez rozhodčího si jen těžko uměl kdokoliv představit. V posledním půlroce už se ale nejedná o žádnou raritu a situace je spíše nadále horší. Těžko tak vůbec přemýšlet nad tím, že by přišel raketový přírůstek a sudích byl opět dostatek.

Třetí třídy si už na nedostatek rozhodčích během podzimu pomalu zvykly. Ne vždy to bylo pro některého z laiků jednoduché, ale nakonec se vše nějakým způsobem odřídit a odehrát podařilo. Zajímavostí je i to, že při pískání člověka z lidu se dá častokrát vyhnout i zbytečným urážkám a handrkování. Možná se tak chovat i k běžnému sudímu, tak se jejich hrubý nedostatek ani nemusí řešit.

Okresní soutěže na Prostějovsku s tím bojují dlouhodobě. Snaží se to řešit pomocí různých náborů, například i pomocnými klubovými rozhodčími. Ale ani tam se do toho nikdo nehrne a nikoho příliš neláká ani peněžitá odměna. Brigáda sice hezká, ale trávit celý víkend objížděním z fotbalu na fotbal, to za tu almužnu pro drtivou většinu lidí nestojí. Obzvláště když jste nesčetněkrát za víkend poslán do nepublikovatelných míst…

Přitom rozhodčí je nedílnou součástí nejrozšířenějšího sportu. Ale jejich krize se bude spíše nadále prohlubovat. Nebylo by tak od věci je pouze kritizovat, ale snažit se tomu trochu pomoct, spíše je podpořit. Jinak budou Pepíci po třech pivech na žádost deset minut před utkáním řídit i vyšší soutěže než jen prales.