Do samotného startu losovacího aktivu se ještě spekulovalo, jak nakonec budou soutěže v konečné podobě vypadat a zda všechny celky přihlásí soutěže, na které mají právo. Ve fotbalových vodách bylo možné zaznamenat řadu informací, že u některých týmů byla situace velmi nahnutá, ale ve většině případů se vše podařilo vyřešit. Z regionálních celků se nejčastěji hovořilo o Kralicích, ale také Vrchoslavicích, zda nepřihlásí své celky ještě o soutěž níž. Nestalo se.

 Prvně jmenovaný tým ale bude v příštím roce v I.A třídě a druhý zůstává v I.B třídě. Největším překvapením tedy rozhodně bylo odstoupení celku Sokola Ústí u Hranic, který v loňské sezóně obsadil druhou příčku v krajském přeboru, letos ale přihlásil pouze I.B třídu Olomouckého KFS, kde loni nastupovala jeho rezerva. Tohoto odstoupení využil Kostelec na Hané, jenž se tak dočkal postupu dřív, než sám plánoval. Určité zajímavé změny ale nastaly i v rámci rozdělení skupin.

Poslední roky se velmi hojně mluví o tom, že prostějovský region velmi strádá, letos ale kluby v rámci nejvyšší krajské soutěže těmto povídačkám vytřely zrak. Namísto sestupujících Kralic, postoupivšího Šternberka a odhlášení Ústí se přebor rozrostl hned o tři celky z regionu a se čtyřmi zástupci má druhé nejpočetnější regionální zastoupení v krajských soutěžích.

Zajímavých změn doznala i samotná I.A třída. Trojlístek z Plumlova, Protivanova a Určic byl totiž z „B“-skupiny přemístěn do „áčka“ a týmy tak čekají zcela noví soupeři. Naopak v „béčku“ budou působit Kralice na Hané, které sestoupily z krajského přeboru.

Velký průvan zaznamenala skupina „A“ I.B třídy. Zde se totiž obsazení silně obměnilo. Na místo rezervy Ústí zde bude nastupovat již zmíněné první mužstvo. Z postupu o třídu výš se radovali v Kovalovicích, které navíc ještě doplnila rezerva Želatovic. K tomu o grupu níž spadly hned dva celky. Jezernice, která soutěž odhlásila už po polovině ročníku, a Troubky, jež měly nejnižší počet bodů z celků na předposledních místech. Oba čeká nanejvýš okresní přebor na Přerovsku. Soutěž tak přivítá hned čtyři nováčky. Vítěze Přeboru OFS Prostějov z Brodku u Prostějova a hned tři celky z Přerovska. Postupu se dočkaly Domaželice, Pavlovice u Přerova a Hustopeče.

V „béčku“ už změny tak drastické nebyly. Soutěž opustila Velká Bystřice díky postupu a Jesenec-Dzbel, který sestoupil. Jejich místa zaujal vítěz Okresního přeboru Olomoucka z Hodolan a ze skupiny „C“ byl přesunut tým ze Zvole.