Tohle hodně lidí nadzvedlo. Kolem větrného mlýna v Přemyslovicích bylo na základě rozhodnutí prostějovských památkářů vytvořeno ochranné pásmo. To by však lidem vlastnícím v jeho okolí nemovitosti výrazně zkomplikovalo provádění jakýchkoliv stavebních úprav. Nelze se divit, že proti rozhodnutí úředníků celá řada soukromých osob i firem podala odvolání. Zvítězí v tomto případě námitky místních, či rozhodnutí vytvořené od kancelářského stolu?

Výjimečně zachovalý větrný mlýn v Přemyslovicích má nesporně vysokou historickou hodnotu, protože neprošel žádnými neodbornými stavebními úpravami a i jeho vnitřní vybavení se zachovalo v původní podobě. I díky tomu se už v roce 1965 stal státní technickou památkou. Mlýn je přístupný po domluvě s majitelem, od hlavní silnice ve směru od Kostelce na Hané je pak na něj skutečně utěšený pohled.

Přesto nyní budí emoce. Magistrát města Prostějova, odbor památkové péče totiž nedávno schválil vytvoření ochranného pásma v jeho okolí. Proti tomu se však zvedla vlna nevole.

„Vytvoření zóny je pro nás nemyslitelné. Nemohli bychom dělat žádné stavební úpravy na našich hospodářských staveních, které se tam nacházejí,“ vysvětlil předseda představenstva Terris Budětsko Václav Bílý důvod, proč společnost podala proti rozhodnutí prostějovského magistrátu odvolání. K němu se přidalo několik dalších společností, stejně jako lidé bydlící v okolí. 

Důvodem žádosti o vytvoření ochranného pásma zřejmě byla chystaná změna územního plánu, která by umožnila výstavbu rodinných domů v okolí mlýna. O tu usiluje obec. „Věc se ovšem má tak, že nové domy by vyrostly na druhé straně asfaltové cesty, než stojí samotný mlýn. Výhled na něj by tak určitě nezakryly,“ vysvětlil místostarosta Přemyslovic Karel Janeček.

V celé záležitosti definitivní rozhodnutí dosud nepadlo. „Krajský úřad původní rozhodnutí prostějovského magistrátu na základě odvolání fyzických i právních osob zrušil a věc vrátil památkářům k novému projednání,“ potvrdil Karel Janeček.