Extrémní vedra sužují v současné chvíli sužují celou Evropu. I na místech, kde se normálně teploty drží na určitém standartu jsou letos lámány rekordy. Česká republika není výjimkou, i když na čtyřicetistupňová vedra ještě nedošlo. S přičtením suchého vzduchu je ale situace o to horší. Vydržet na slunci mimo vodu je tak téměř nemožné a není se moc co divit. Nezbývá než doufat, že se počasí co nejdříve umoudří a alespoň o pár stupňů teplota klesne.

Na čas strávený někde u vody je počasí ideální, ale pro pracovní nasazení a výkon nikoliv. Vysoké teploty od časných ranních hodin až do pozdních večerních jsou zkrátka se stoprocentním výkonem neslučitelné. V těchto stupních už i dostatek tekutin a minerálů přestává zabírat, aby tělo zvládlo fungovat jako za příznivějších podmínek. Přesto se na pitný režim nesmí zapomínat a v ideálním případě si dopřát i určité přestávky, které vás dokážou během náročné směny ochladit.

V rámci extrémních jevů je horko zřejmě největší nepřítelem. Především oproti zimnímu období, kde se člověk dokáže zahřát větší vrstvou oblečení, ale při náročných letních dnech už není ani co více odhalit. Horké letní počasí by ale mělo ještě minimálně do začátku srpna vydržet, tak nezbývá, než to přežít a doufat, že ani živly typu bouřek nepřinesou v těchto letních dnech nějakou větší pohromu.