Barokní sochy z balustrády krásného kostela svatého Martina v Mořicích se předminulou sobotu 13. srpna nestačily divit. Panoval pod nimi nezvyklý ruch. Důvodem bylo pořádání 3. ročníku běhu Mořice run. Na start osmikilometrové trati se postavilo celkem 54 vytrvalců, ještě před nimi zvládla 1,5 km osmička statečných dětí.

Závod zavedl účastníky z malebného prostoru startu a cíle před zámkem a kostelem v Mořicích po oblíbené cyklostezce vedoucí podél říčky Haná do Vrchoslavic a dále na okraj Němčic nad Hanou. Zpět do Mořic se opět běžci vraceli po cyklostezce. Rovinatou trať většina z nich prolétla jako vítr. V cíli na ně čekalo kromě nezaměnitelných pocitů uvolnění a radosti, které znají pouze ti, co se nebojí intenzivní fyzické námahy, také bohaté občerstvení v podobě velkého množství nápojů, sladkých melounů, banánů a kuliček hroznového vína.

Kromě toho se mohli zajít podívat na jindy uzavřenou balustrádu kostela svatého Martina zdobenou originály barokních soch. V 18. století je vytvořili žáci Matyáše Brauna, jehož dílo zdobí slavný Karlův most v Praze.

Za konáním dobře zorganizované akce stálo vedení obce spolupracující se zdejšími hasiči. „Od začátku jsem chtěl v obci pořádat nějakou sportovní akci, která by tu mohla bývat pravidelně. Nakonec mě na nápad přivedl kamarád, který rád běhá,“ ohlédl se ke kořenům starosta Mořic Tomáš Pavelka. 

Mořice run se letos poprvé stal součástí tzv. Ligy 100, což je Velká cena vytrvalců Olomouckého kraje. Díky tomu do dorazili sportovci ze širokého okolí. „Výrazně se nám zvedl počet účastníků. Zatímco loni jich startovalo dvacet, letos to bylo čtyřiapadesát,“ srovnal Pavelka, který doufá, že akce inspiruje i další z místních občanů, kteří by účast v příštím ročníku mohli pro sebe pojmout jako osobní výzvu.

Běh však není jediným sportem, který by se měl v Mořicích trvaleji usadit. „Na podzim bychom v sokolovně rádi uspořádali první ročník šachového turnaje,“ prozradil Tomáš Pavelka.