Anglický týden čekal na fotbalisty eskáčka v minulém týdnu. Už ve středu v podvečer tak ve svém stánku přivítal soupeře z Chrudimi a oba celky dělily před zápasem dva body.

Úvodní minuty sice patřily spíše hostům, ale první šanci měli domácí. V prvním poločase toho ale celkově vidět směrem dopředu moc nebylo a bezbrankový stav byl logickým vyústěním. Do druhého pak domácí prostřídali a hned byla znát vyšší aktivita. Na brzkou branku Zapletala ale dokázal reagovat Kodýtek a body se tak dělily. Rozhodnutí měl na kopačce Kušej, ale jeho přímák zastavila branková konstrukce a následný souboj velmi zaváněl penaltou, kterou ale sudí razantně odmítl.

Úvodní pětiminutovka přinesla první tlak hostů, kteří dobývali obranu domácích, ale k žádnému ohrožení se nedostali. Po sedmi minutách se poprvé osmělili hráči Prostějova. Kušej našel kolmicí Píchala, ale brankář Floder byl včas venku a zneškodnil jeho pokus. O chvíli později o sobě dal poprvé vědět i útok hostů. Centrovaný míč zkoušel z hranice vápna usměrnit Jedlička rybičkou, ale branku nenašel.

V dalším průběhu pokračoval podobný herní projev jako v úvodních minutách. Hosté byli více na míči, ale jejich snaha končila v předfinální fázi. Za zmínku v prvním poločase tak stojí už jen tři situace. Nejprve to byla šance Vrány, který se dostal mezi beky, ale jeho pokus vykopl brankář Krynskyi. O několik minut později měl ten samý hráč hlavičku z úrovně penalty, které scházela razance, a poslední pokus měl Záviška. Ale i to bylo pro domácí brankáře spíše lahůdkou a o stoprocentních šancích se ani na jedné straně mluvit nedalo.

Do druhého poločasu nasadil kouč Šustr dvojici nových hráčů. Zapletal šel doleva a na pravou stranu se přesunul Kušej, což se ukázalo jako správný tah. Prostějov začal druhý poločas daleko aktivněji. Do první střelecké pozice se dostal Mach, ale tomu rána nesedla. Po devíti minutách druhé půle mohli domácí fanoušci jásat. Na pravé straně předvedl skvělou práci Kušej, který si povodil obránce a střelu na zadní tyč dokázal brankář jen vyrazit k Zapletalovi, který ji umístil do odkryté části branky – 1:0.

Hosté mohli záhy srovnat stav, kdy to po narážečce zkoušel technicky na zadní Skwarczek, ale scházelo mu pár decimetrů. Jak domácím stačilo devět minut druhé půle na branku, tak i vedení udrželi jen devět minut. Na pravé straně dostal příliš prostoru Vrána a prudkým centrem našel osamoceného Kodýtka, jenž hlavou usměrnil za přední tyč a umlčel stadion – 1:1.

Inkasovaná branka ale domácí hráče nepoložila a hned se vrátili k aktivní hře. Další parádní akci předvedl Kušej a dostal se až k zakončení. Míč zkoušel dostat přízemní střelou na zadní tyč, ale branku minul. Největší pozdvižení pak přinesla minuta sedmdesátá. Nejprve sudí odpískal faul zhruba metr před vápnem Chrudimi a míč si postavil Kušej. Jeho pokus na stranu brankáře měl vše potřebné, jen byl bohužel až příliš přesný, a tak se míč možná od břevna, možná od šibenice odrazil zpátky do hry. Tam se k míči hnal Kulig, který pak zůstal dlouho ležet, ale píšťalka sudího, který byl od situace jen pár metrů, zůstala němá. Výrok se nelíbil ani fanouškům, ani realizačnímu týmu – byly z toho hned dvě žluté pro oba asistenty kouče Šustra. „Situaci jsem na videu ještě neviděl, ale sudí řekl, že to viděl jasně a byl u toho blízko, tak tomu snad tak i bylo,“ vracel se po utkání k tomuto verdiktu kouč eskáčka.

Další minuty už toho pak po fotbalové stránce příliš nenabídly a byl to především boj obou celků, kde nikdo nechtěl udělat zbytečnou chybu. Ke konci bylo k vidění i pár ostřejších zákroků, které hru kouskovaly a další šanci na rozhodnutí duelu si tak nedokázali vytvořit domácí ani hosté.

 

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA 6. kolo

1.SK Prostějov

MFK Chrudim

1:1 (0:0)

Branky: 54. Zapletal – 63. Kodýtek. Rozhodčí: Ulrich – Šimáček, Mojžíš. Žluté karty: 31. Elbel, 59. Bialek, 90. Stříž – 78. Kesner, 90+3. Firbacher. Diváků: 680. Střely na branku: 3:6. Střely mimo branku: 3:4. Rohové kopy: 3:3. Držení míče: 46 % : 54 %.

Sestava Prostějova: Krynskyi – Elbel (46. Stříž), Bialek, Schaffartzik, Blahuta – Kušej, Mach (89. Gáč), Kulig, Vlachovský (46. Zapletal) – Koudelka (87. Bartolomeu), Píchal (64. Pinc). Trenér: Pavel Šustr.

Sestava Chrudimi: Floder – Hašek, Jančura (81. Harušťák), Kesner, Řezníček – Vrána (90+2. Juliš), Záviška, Průcha, Skwarczek – Kodýdek (71. Kejř), Jedlička (81. Firbacher). Trenér: Radek Kronďák.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Pavel ŠUSTR – 1.SK Prostějov

„Šli jsme do zápasu s tím, že chceme získat tři body. Bodovat se nám nakonec podařilo, ale máme ‚jen‘ jeden bod. Souhlasím se svým protějškem, že na konci už to byla spíše válka, ale my tak musíme bojovat o každý bodík a o každý míč. Časem, a pak někde v dálce by se mohlo objevit více fotbalu a větší klid hráčů. To zatím nemáme. Na druhou stranu ale kluky musím pochválit. Až na pár výjimek totiž pochopili, že musí dřít o každý míč. Ač to sám nemám rád, tak to je pro nás nyní základ, abychom mohli následně hrát pohledný fotbal. Remíza je asi spravedlivá.“

Radek KRONĎÁK – MFK Chrudim

„Chtěli jsme tady bodovat, což se nám podařilo. Myslím si, že první poločas nám vycházel i herně a byli jsme lepším týmem. Ale přes územní převahu jsme si nedokázali v posledních dvaceti metrech se situacemi správně poradit a tlak byl spíše platonický bez větších šancí. Ve druhém poločase se domácí rozhodně zvedli. Především Kušej na pravé straně nám dělal velké problémy. Postupně se z toho ale stala více nakopávaná a boj, válka, která nejspíše skončila zaslouženou remízou.“