Už za neuvěřitelně krátkou dobu, přesně jednasedmdesát hodin po uzavření volebních místností, měl Prostějov novou radniční koalici, která povede toto město v následujícím volebním období 2022 až 2026. Podle primátora a lídra vítěze komunálních voleb Františka Jury z hnutí ANO 2011 vlastně ani nebylo nic moc co řešit. „Je to tak, koaliční jednání byla velice rychlá a konstruktivní. Vznik nové radniční koalice se zakládal na skutečnosti, že v podobném složení jsme město vedli úspěšně v uplynulém volebním období,“ vysvětlil bleskurychlý vznik koalice František Jura. Lídři ANO 2011, ODS spolu s Nezávislými osobnostmi města Prostějova a hnutí PéVéčko podepsali novou koaliční smlouvu v úterý 27. září ve 13.00 hodin na radnici. A Večerník byl u toho!

Na slavnostní podepisování smlouvy mezi lídry nové radniční koalice byli v úterý hodinu po polední do zasedací místnosti primátora města pozváni i novináři. Jak již bylo řečeno, složení nového vedení města bylo „upečeno“ rekordně rychle a trojkoalice ANO 2011, ODS a PéVéčka dá dohromady pohodlnou většinu 22 mandátů v pětatřicetičlenném zastupitelstvu.

„Veřejně bychom tímto chtěli oznámit, že jsme se dohodli na koaliční spolupráci na podobném půdorysu, jak jsme spolupracovali v končícím volebním období. S výjimkou ČSSD, která se bohužel do zastupitelstva nedostala. My jako vítězové voleb jsme uzavřeli koaliční spolupráci s ODS a PéVéčkem. Už mnohokrát jsem v průběhu posledních let avizoval, že naše spolupráce je velice dobrá a konstruktivní. A již minulý týden jsem jasně říkal, že pokud výsledky voleb budou takové, že nám i koaličním partnerům dají voliči dostatečný počet mandátů, budeme se snažit o obnovení fungující spolupráce,“ řekl na úvod František Jura, staronový primátor a lídr hnutí ANO 2011 v Prostějově.

Večerník se na tiskové konferenci nové radniční koalice zeptal, jak je možné, že dohoda byla tak rekordně rychlá. „Společně jsme začali jednat už po vyhlášení konečných výsledků voleb, jednání pak pokračovala v neděli i v pondělí. Právě v pondělí jsme si definitivně potvrdili všechny věci, na jejichž základě bychom mohli spolupracovat v následujících čtyřech letech. Podle mého vlastně moc toho na řešení nebylo,“ odpověděl Jura, který vzápětí popsal, jak si staronoví koaliční partneři rozdělili posty náměstků s jejich kompetencemi a jaké poměrné zastoupení bude mít ANO 2011, ODS a PéVéčko v Radě statutárního města Prostějova.

Sedm křesel v radě města bude mít vítězné hnutí ANO 2011, tři ODS spolu s Nezávislými osobnostmi města Prostějova a jedno PéVéčko. Co se týká uvolněných funkcí, já jsem navržen jako primátor a ANO 2011 má tři náměstky a ODS s PéVéčkem po jednom. Jako primátor budu mít v kompetenci finance a hospodaření města, první náměstkyně Milada Sokolová bude mít na starost správu a údržbu majetku města, kulturu a cestovní ruch. Náměstek Jiří Rozehnal se bude starat o územní plánování, stavební investice a péči o kulturní památky. Náměstkyně Marcela Župková povede resort sociální oblasti a životního prostředí, náměstek Miloš Sklenka zase resort školství, výchovy a vzdělávání a sportu a náměstek Jiří Pospíšil přebírá resorty dopravy a komunálních služeb,“ popsal detailně nové složení a funkce uvolněných radních města Prostějova primátor František Jura. Dalšími radními jsou za hnutí ANO 2011 Radim Weisser, René Kloc a Alena Pagáčová, za ODS spolu Nezávislými osobnostmi města Prostějova Tomáš Blumenstein a Jan Zatloukal,“ vypočítal František Jura.

Z prohlášení primátora vyplynulo, že u nových náměstků primátora došlo oproti minulému volebnímu období k určitým změnám v resortech, které tak povedou jiní lidé než doposud. Například starost o správu a údržbu města převzala po Jiřím Pospíšilovi Milada Sokolová, naopak Pospíšil se nově bude zabývat dopravou. Pro Miloše Sklenku pak bude úplnou novinkou školství a podobných případů je více. „Takto to vyplynulo z našeho společného jednání a takto jsme se dohodli. S tímto návrhem rozvržení resortů přišlo hnutí ANO 2011 jako vítěz voleb. Samozřejmě jsme poslouchali i návrhy našich koaličních partnerů. Jak ale říkám, dohodli jsme se velice rychle a víc to v tuto chvíli nechci komentovat,“ odpověděl už jen velice stručně Jura, kterého se Večerník ještě na tiskové konferenci zeptal, zda už je jasné, kdy se uskuteční ustavující zastupitelstvo s volbou primátora a radních? „Máme navrženou pracovní verzi ustavujícího zastupitelstva, které by se mělo uskutečnit v úterý 18. října,“ prozradil primátor.

 

40 slozeni rady