Ten, kdo nerad pěšky, tomu život těžký! Pokud chceme zůstat zdraví a plní energie, měla by chůze zůstat přirozenou součástí našich životů. Kvůli vlastní pohodlnosti a někdy i snaze stihnout toho více, než je možné, ji však ze životů spíše vytěsňujeme. Nelze se pak divit, že velice brzy mnohým z nás zůstane pohyb jediný – totiž belhání se po doktorech. Toho by se neměli obávat aktéři říjnové Výzvy 10 000 kroků, kteří v sobotu 1. října ušli své první metry. Právě v Prostějově se tato záležitost těší značné oblibě, ostatně dubnová výzva ve městě zaznamenala třetí nejvyšší účast v rámci celé ČR. 

Letos v dubnu se do výzvy aktuálně zapojilo 444 lidí, díky čemuž měl Prostějov třetí nejvyšší účast v rámci celé ČR. Původně bylo zaregistrováno 504 osob, ale výsledky nakonec nahrávalo 444 osob. Zbytek si vše na poslední chvíli možná rozmyslel, nebo narazil na hranice svých schopností ovládat moderní technologie. I letos v říjnu by měla být účast více než slušná.

„Do konce září se zapojilo celkem rekordních 598 lidí. Z toho se už 485 v průběhu týdne aktivně zapojilo. Zajímavý je poměr mužů a žen zapojených za naše město, žen je celkem 310 a mužů je 175. Nejmladšímu účastníkovi je 6 let a nejstaršímu je 87 let. Ale možnost registrace běží i v první polovině října, takže zájemci se mohou přihlásit i později,“ vzkazuje koordinátorka akce v Prostějově Magda Faltýnková ze Sportcentra-DDM Prostějov.

Podpora primátora

Akce se v Prostějově těší velmi dobré propagaci, aktivně ji podporuje primátor František Jura. Od 1. ročníku se jí účastní stálí nadšenci, ke kterým se přidali jejich přátelé a rodiny. „Podstatné bylo i to, že se na jaře podařilo zapojit šestnáct tříd ZŠ Jana Železného, kterým tedy vděčíme za tento velký nárůst. Děti a učitelé z této základní školy tak tvořili přes šedesát procent všech prostějovských účastníků,“ zdůraznila Faltýnková.

Do říjnové akce organizátoři opět pozvali všechny dubnové účastníky a dále oslovili všechny prostějovské školy. Nakonec se přidaly další dvě, a sice z ulice E. Valenty a CMG. „Na ZŠ Jana Železného se také podařilo navýšit počet a máme zde již osmnáct zapojených tříd, včetně prvňáčků,“ radovala se koordinátorka akce. 

Účastní se v 87 letech

Dubnovou nejlepší účastnicí se stala Věra Hájková, která během měsíce ušla přes 1 230 km. Díky tomu se stala také 3. nejlepší ženou v ČR. Na druhém místě v počtu kilometrů byla její dvanáctiletá dcera, která ušla 752 km a třetím nejlepším účastníkem podle vzdálenosti se stala Ivana Blahová, která ušla téměř 750 km. Celkem jsme za Prostějov ušli či naběhali 95 309 km. Vítězný tým Prostějovské šlapky společně nachodil téměř 3 000 km.

Výzva je však hodnocena v bodech, kdy se ušlá vzdálenost přepočítává koeficienty, které zohledňují BMI a věk, takže vítězem může být někdo s kratší vzdáleností. Starší a silnější osoby tak mají motivaci se také akce účastnit. „Právě to dokazuje naše nejstarší aktivní účastnice Marta Bučková, která ve svých sedmaosmdesáti letech nevynechala ani jednu výzvu 10 000 kroků,“ vypíchla obdivuhodný výkon čiperné babičky Magda Faltýnková.

Někteří chodili i po zahradě

Během výzvy lidé zamíří na celou řadu krásných výletů a procházek Prostějovem či jeho okolím. Našli se však i tací, kteří chodili jen tak po zahradě, aby si splnili svůj denní limit. Ohlasy všech byly pozitivní. „Jediným problém je pro některé účastníky to, že se musí výsledky zaznamenávat a následně vkládat na portál desettisickroku.cz, což je pro ně technicky či časově náročnější. Proto byla vyvinuta aplikace přímo pro tuto akci 10 000 kroků, která se bude nyní v říjnu testovat a která by nám měla usnadnit vkládání výsledků,“ prozradila Faltýnková.

 

GRAF:

účastníků                   celkový počet km                  nejvíce km                        

duben 2021                100                             22 981 km                              430 km                          

říjen    2021                147                             41 686 km                              1 371 km

duben 2022                 444                             95 309 km                              1 230 km