Počasí sice nadále připomíná, že zima nemá v plánu končit, mužstva už se ale pilně začala připravovat na jarní pokračování rozehrané sezóny. Někteří hráči řeší případné možnosti postupu, jiní se mohou připravovat s chladnou hlavou, někde naopak čekají na zázrak. Má to ale jeden velký háček, aby tomu tak skutečně bylo a nezačaly ještě šachy, které můžou zcela změnit jarní boje.

 

Stále častěji a hlasitěji se totiž hovoří o jedné věci, kterou je reorganizace soutěží. Její cíl je jasný. Hlavním bodem by měla být I.B třída, kterou by řada funkcionářů do budoucích let chtěla zrušit a zachovat pod krajskými křídly I.A třídy, a přebor. Z logiky věci je to nejspíše jediná možnost, jak uchovat soutěže na okresních úrovních, které každým rokem upadají. Okresní fotbalové svazy je třeba zachránit. Na příkladu Prostějova by se člověk nemusel ani rozsáhle rozepisovat, protože každému fotbalovému fanouškovi je jasné, jak současný trend vypadá.

Rozhodně je to tak námět k diskusi, která by měla v blízké budoucnosti přijít, ale znovu bych zopakoval důležité slovíčko k diskusi. Jak totiž z posledních let známe, a nejen ve fotbalovém prostředí, tak u nás se pravidla často mění za pochodu. Viz nedávné reformy v mládežnickém hokejovém prostředí. Podobnou reformu v nedávné minulosti už provedl jeden z krajů, a kromě prvních pěti mužstev čekal na všechny ostatní sestup.

Pokud by se něco podobného zavedlo i tady, tak je možné, že by byl scénář velmi podobný. A nerad přiznávám i to, že s fungováním našeho fotbalu by se klidně mohlo stát i to, že by se podobnou věc mohly kluby dozvědět ještě v průběhu rozehrané sezóny. Tady se totiž s prominutím už delší roky se*e na nějaká fér pravidla a změny se dělají opravdu kdykoliv. Nejsmutnější na tom ale není chování orgánů činných, ale spíše klubů, které se tomu často bez většího problému přizpůsobí. Právě proto tato obava, že by to mohlo přijít klidně ještě letos, protože už to prošlo v řadě sportů a nikdy z toho větší skandál nebyl. Pak se však nemůžeme divit, že na tom po sportovní stránce jsme, jak jsme.