Tady si někdo nadělal pořádné problémy. Uplynulý čtvrtek 20. dubna řádil zhruba čtyřicetiletý muž vyšší štíhlé postavy na poště v Bedihošti. Deset minut před polední pauzou ženu, která opustila bezpečnostní prostor za přepážkou, chytil pod krkem a pak pracovnici pošty dokonce i svázal.

Z pokladny si přitom následně odnesl několik tisíc korun… Policisté po něm nyní intenzivně pátrají, přičemž zveřejnili jeho popis. K dispozici na našich internetových stránkách www.vecernikpv.cz je také kamerový záznam přímo z pobočky České pošty. Jisté je, že ve srovnání s jinými si tento lupič počínal poměrně „profesionálně“ a vše měl dopředu velmi dobře naplánované…

 

Tady si někdo nadělal pořádné problémy. Uplynulý čtvrtek 20. dubna řádil zhruba čtyřicetiletý muž vyšší štíhlé postavy na poště v Bedihošti. Deset minut před polední pauzou ženu, která opustila bezpečnostní prostor za přepážkou, chytil pod krkem a pak ji dokonce i svázal. Z pošty si následně odnesl jen několik tisíc korun. Policisté nyní po pachateli intenzivně pátrají a již zveřejnili jeho popis, k dispozici na internetových stránkách www.vecernikpv.cz je také kamerový záznam přímo z pobočky České pošty. Jisté je, že ve srovnání s jinými si tento lupič počínal poměrně „profesionálně“ a vše měl dopředu velmi dobře naplánované.

 

Tato pošta lupiče přímo přitahuje. Dvakrát dokázala pošťačka z Bedihoště svému zaměstnavateli uchránit tisíce korun, potřetí už se to nepodařilo. S jasným plánem loupit vyrazil na pobočku lupič už v letech 2012 a 2014. Až uplynulý týden to vyšlo. Při brzkém odchodu pracovnice na oběd se s ní potkal u vchodu, následně ji chytil kolem krku, předstíral, že má v kapse pistoli a násilím odvlekl za přepážku, kde mu vydala veškeré peníze. Před útěkem jí stahovací páskou svázal ruce a nohy. Jak jsme zjistili, lupič poštovní úřednici neohrožoval žádnou zbraní. Po jeho odchodu se ženě podařilo vstát a telefonem přivolat pomoc.

Na celou záležitost Večerník upozornil jeden z místních, kterého zaujaly policejní pásky před místní pobočkou pošty. Okamžitě jsme se tedy vydali na místo, kde jsme od místních zjistili celou řadu informací. Sama policie však tentokrát případ popsala nezvykle detailně.

Jisté je, že lupič zaútočil krátce po poledni, kdy pracovnice deset minut před polednem opustila chráněný prostor přepážky a vydala se zamknout vstupní dveře. „Chytil ji kolem krku a násilím odvlekl za skleněnou přepážku. Dal jí do ruky igelitovou tašku a přikázal, aby mu do ní dala veškerou finanční hotovost. Pracovnice v obavě o život poslechla a udělala, co jí pachatel řekl. Před odchodem jí nařídil, aby si lehla na zem a stahovací páskou jí svázal ruce a nohy,“ popsala přepadení Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Zamkl a utekl

Lupič následně vzal klíče od budovy, uzamkl hlavní vchodové dveře a místo opustil. Řádově si lupič z pošty odnesl několik tisíc korun. Ženě se nakonec podařilo ze svázání dostat. „Poškozené, kterou násilník neohrožoval žádnou zbraní, se krátce nato podařilo telefonem přivolat pomoc,“ prozradila Zajícová. Pošťačka měla být po přepadení v těžkém šoku, z celé události ovšem vyvázla nezraněna.

Policie relativně záhy zveřejnila popis pachatele. „Měl na sobě tmavou mikinu s kapucí, přes ni světlou bundu, světlemodré rifle, světlé sportovní boty a světlou kšiltovku zn. Adidas. Hovořil plynně česky, jeho vzhled odpovídal věku okolo čtyřiceti let, byl vyšší štíhlejší postavy. Prosíme o spolupráci veřejnost, jakékoli informace, které by mohly vést k dopadení pachatele, oznamte prosím na linku 158,“ vyzvala Miluše Zajícová s tím, že za trestný čin loupež muži hrozí až deset let pobytu ve vězení.

Najdou ho na kamerách?

Večerník se bezprostředně po přepadení vypravil na místo činu. Kromě celé řady informací, které ovšem v aktualizaci své původní zprávy oficiálně uvedla i Policie ČR zjistil, že z přepadení by měl existovat videozáznam. O něj jsme kriminalisty požádali, načež ti jej v pátek dali médiím k dispozici. Ve hře má být i další kamerový záznam z protějšího domu, ten však nepochybně nebude tak průkazný jako ten přímo z pobočky. Nelze rovněž vyloučit, že pachatele, který pravděpodobně do Bedihoště přijel automobilem, při jeho cestě mohly zachytit další kamery.

Třikrát a dost

K loupežnému přepadení pošty v Bedihošti došlo v uplynulých jedenácti letech už potřetí. V roce 2012 se však zaměstnankyni podařilo schovat za přepážkou a lupič, který naznačoval, že je ozbrojený, odešel bez peněz. Stejná strategie se statečné ženě vyplatila také o dva roky později.